Adri Bax: schoenenconsulent

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Ooit was het een druk winkelgebied. Maar inmiddels laat de Kerkgracht in Almere Haven precies zien, wat de stadsontwerpers voor ogen hadden: een knus grachtje in een pseudo-historisch vissersstadje aan de Zuiderzee. Je zag er al vanaf de eerste dag een schoenenwinkel. Dat was toen heel gewoon. Nu zit die er nog steeds. En dat is heel ongewoon.

Dertig jaar geleden nam hij het roer over en voerde meteen een ander assortiment in. Van trendy hoge hakken naar specialistische schoenenmode. Iedereen verklaarde hem voor gek. Maar zij, internet, massa-outlets, crises of prijsafbraak brachten hem niet aan het wankelen. Adri Bax is schoenadviseur. Hij wil dat iedereen blij wordt van fijne schoenen. Dus verkoopt hij uitsluitend goed schoeisel en dan alleen nadat je door het Bax-algoritme bent geloodst: gissen-is-missen, gokken-is-dokken, dus meten-is-weten en daarna pas passen. Aandacht is verslavend, dus de klanten zijn trouw. En inmiddels komen ze uit de wijde omtrek, zoals Weesp, Lelystad en Amsterdam. Want daar zitten geen gespecialiseerde schoenenwinkels meer.

Mooi is dat, hoe een ondernemer zijn passie volgt en tegelijk klanten aan zich weet te binden. Bax is wars van hypes en heisa, dwars op trends en twijfels. Goed doen wat je goed kunt, blijvend gevestigd op hetzelfde plekje aan hetzelfde grachtje in hetzelfde dorpje. Net als die warme bakker, de slager, de kaasboer en de ijssalon hier. Het zijn de mensen die onze stad divers en dus levend houden.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl