Almere is voor iedereen

In: Schatkamer | Editie:

Tekst:

Achter een dikke stalen deur, helemaal onderin het stadhuis wordt de geschiedenis van de stad bewaard in eindeloze rijen kartonnen dozen, gevuld met droge documenten. Maar in een hoekje achterin staan drie kasten met spullen. Een bord, een grammofoonplaat, een poppetje op een sokkel. Het zijn geschenken, trofeeën, levenloze overblijfselen van wat ooit leefde. En achter elk stuk zit een verhaal. Dit is de schatkamer van Almere.

Het plaatje is gesigneerd door de schrijver, componist en artiest zelf: Henk Kruit. Hij was een legendarische Almeerder die bekend stond als de Almeerse Troubadour. In 1978 verruilde hij Zeeland voor Flevoland en verloor hij zijn hart aan de pioniersstad. In het dagelijks leven was Henk werkzaam als journalist voor de Telegraaf en de daaruit ontsproten lokale krant De Almare. Maar muziek en theater waren écht zijn muzen.

Al snel nadat hij met zijn vrouw Catrien in de Schoolwerf was komen wonen, deed het huis dienst als oefenruimte voor het door hem opgerichte Almere Cabaret. Henk schreef de teksten, maakte de muziek, net zo makkelijk op de piano als op de gitaar én hij nam de promotie ter hand. Slim, als je bij een krant werkt… Om te vieren dat Almere ‘tien jaar in trek’ was, vond hij dat er een LP van Almeerse muziekmakers moest komen. Dan zou men op het oude land wel inzien dat het hier goed toeven was. De LP Almere Tien Jaar Muziek bevindt zich ook in het Stadsarchief. Henk was ook de stuwende kracht achter het festival Jazz Below the Sea, dat in 1995 een spectaculaire eerste editie beleefde met internationaal vermaarde sterren, zoals Hans Dulfer en Greetje Kauffeld. In 2003 kreeg hij tijdens een optreden in toenmalig Café De Villa in Almere Haven een hartaanval. Hij overleed korte tijd daarna. Zijn complete archief met onder meer de cabaret- en liedjesteksten werd kort geleden aan het stadsarchief geschonken. Het wordt nu geïnventariseerd. 

Het singletje van de Schatkamer verscheen in 1983. Henk bezingt er goedgeluimd de toen nog ongebreidelde groei van Almere. Nu, 33 jaar later en met 200.000 inwoners, is het lied nog altijd actueel.