Kerstman

In: Overig | Editie:

Tekst:

Paul

Paul van Vilsteren is een Almeerse blogger en hij fietst veel. Dat brengt hem langs onmisbare kunst in en rond Almere. Voor Lifestyle Almere schrijft hij daarover in zijn rubriek ‘Paul’. Ontdek de kunst van de stad door Paul’s ogen. 

De kerstman kijkt ons glazig aan, net als het engeltje

Het skatepark ligt in de brede middenberm van de Evenaar in Almere Buiten vlakbij station Oostvaarders. Elke dag en avond, zolang het droog en licht is, komen de kids met hun steppes, bikes en skateboards om te oefenen op hun shuv-its en slides, en vooral om te chillen.

Ik kom er vaak langs van en naar het station of naar de supermarkt op de hoek, en dan blijf ik graag even kijken naar de halsbrekende toeren en naar de graffiti-kunst die de plek onderscheidt van de steriele voetbalkooi ernaast. Nooit zie ik iemand met een spuitbus in de weer, maar zelfs de vuilnisbakken gaan op in het landschap van verf.

De grootste werken op de grote vlakken en de extra muren zijn niet van toevallige voorbijgangers of van de skaters zelf. Daarvoor ziet het er te professioneel uit met strak in elkaar overvloeiende letters in felle kleuren zonder rommelige druipers of vlekken. Alleen het bordje met de naam van de kunstenaar ontbreekt.

De ‘Kerstman’ staat in het midden van het skatepark op de dubbele half-pipe, met zijn gezicht naar het Buitenhout College. Hij kijkt ons glazig aan, net als het engeltje met de trompet. De sneeuwpop heft zijn houten handen naar de hemel. Tussen hen in staat waar het feitelijk om gaat: de tag van de artiest, vloeiend, mysterieus en onleesbaar. 

Navraag binnen de gemeente leert dat er wel extra muurtjes bij het skatepark zijn geplaatst om de graffiti de ruimte te geven, maar geen van de ambtenaren kon me vertellen wie er zijn artistieke werk heeft achtergelaten. Gelukkig maar. Ze moeten daar op het gemeentehuis ook nog iets aan het toeval overlaten.

Op internet lees ik dat het skatepark in 2012 bij een feestje van de jongerenclub Digg-out is opgepimpt door een groep graffiti-kunstenaars uit Almere en Nijmegen. Ik lees de namen:  Indi, Wzl, Ivesone, Specs, Robe, Demoner, … , maar geen van hen kan ik koppelen aan de ‘Kerstman’. Ongetwijfeld herkennen Indi en de anderen uit de graffiti-scene meteen de blockbuster van hun collega, maar mij zegt het niets.

De makke van graffiti en street-art is de tijdelijkheid. Uiteindelijk verdwijnt elke voorstelling onder de verf van de volgende. Ook hier heeft iemand bovenin al iets er overheen geschreven. Dat is het begin van het einde voor de ‘Kerstman’. Het is nog maar de vraag of hij de Kerst zal halen.