Almere City FC laat maatschappelijk gezicht zien

In: Overig | Editie:

Tekst:

Almere City FC viert dit jaar haar tienjarig bestaan als Betaald Voetbal Organisatie (BVO). De club gaat nadrukkelijk haar maatschappelijke gezicht laten zien, en wil concreet helpen op het gebied van overgewicht, sociale contacten, passend onderwijs en bijvoorbeeld zinvolle dagbesteding. Met het project Almere & the City wordt de leefbaarheid in de stad vergroot.

 ‘Voetbal is nu eenmaal een bijzonder populaire sport,’ zegt commercieel manager John Bes van Almere City FC. ‘Bijna ieder jochie droomt ervan om profvoetballer te worden. Wat voetballers doen heeft dus enorm veel impact. Daarom willen wij ons als voetbalorganisatie nadrukkelijker inzetten om bij te dragen aan een leuker Almere. Er is een plan opgezet waarbij we die verantwoordelijkheid aangaan. Binnen de organisatie is daar heel enthousiast op gereageerd. Over de hele breedte: van trainer Maarten Stekelenburg en zijn spelers, tot en met de kantinedames.’ De club merkt dat er een groot draagvlak is. ‘Ook bij veel externe organisaties. Zij onderkennen ons als uniek platform met veel mogelijkheden, bereik en concrete projecten. De businessclub heeft dit seizoen twintig nieuwe sponsors. Daarin speelt Almere & the City een belangrijke rol, denken wij.’

DE AMBASSADEURS

Agil Etemadi 

Paul Quasten

Khalid Tadmine

Enzio Boldewijn

Norair Mamedov

Het plan is Almere & The City gedoopt en telt elf projecten. Christian Wiedeman is coördinator. ‘Elk project is erop gericht de samenhang in de stad te vergroten. Alles draagt bij aan een leuker, gezonder en veiliger Almere. Uit de hoofdmacht van Almere City hebben zich inmiddels vijf spelers opgeworpen als ambassadeur van deze projecten. Dat zijn jongens die zelf in Almere wonen en er ook een binding mee hebben.’ John Bes: ‘Almere & the City wordt echt een speerpunt in de organisatie. Het is ook commercieel ingebed. Bewust. Als het financieel even minder gaat, zie je vaak dat sociale projecten het eerst sneuvelen. Wij willen dat nadrukkelijk voorkomen. En natuurlijk hopen wij dat het mes aan twee kanten snijdt: dat Almeerders, doordat zij in aanraking zijn gekomen met één van de projecten, ook warm lopen voor de club. We moeten sámen het verschil maken. En winnen!’

DE PROJECTEN

Almere City on Tour

Een voetbalparcours waar kinderen in Almeerse wijken met elkaar een balletje trappen en vrienden maken. Een deel van de spelers en technische staf is daarbij aanwezig. 

Playing for Succes

Leerlingen krijgen les in het Yanmar-stadion. Een uitdagende en inspirerende plek. Ze werken samen aan opdrachten op het gebied van taal, rekenen en computervaardigheden. Ze doen interviews met spelers, budgetteren een voetbalteam of berekenen de
oppervlakte van het voetbalveld.

Friendlies!

Een voetbaltoernooi waar Almeerse bevolkingsgroepen met een specifieke etnische achtergrond elkaar ontmoeten en vriendschap sluiten. Het gaat om een serie vriendschappelijke wedstrijden waar sportiviteit en ontmoeting van gemeenschappen bij elkaar komen. Zo gaan ze bijvoorbeeld ook voor elkaar koken. 

Fair Play Cup

Voor elke thuiswedstrijd van Almere City FC spelen C-junioren van Almeerse voetbalverenigingen om de Fair Play Cup. Het bevorderen van respect en verdraagzaamheid staat centraal. Maar ook het attractiever maken van voetbal. Spelers mogen zelf een spelregel bedenken, die het spel sportiever en leuker maakt. Die regel wordt vervolgens ook toegepast. De club die de meeste punten verzamelt, wint de Fair Play Cup en daarmee een clinic.

Alle routiniers verzamelen!

Een leuke 7×7-competitie voor alle 40-plus voetbalvedettes in het Yanmar-stadion. Trainers en spelers van de A-selectie leveren een bijdrage. 

Topsport Almere

In alle facetten heeft Almere City FC veel kennis en ervaring op het gebied van topsportbegeleiding en management. Met Topsport Almere wordt deze kennis gedeeld met andere topsporters of
topsportorganisaties in Almere. 

Klassewerk Voetbalbokaal

Thema’s als gezondheid en respect staan bij dit 6×6-toernooi voorop. Anders dan bij schoolvoetbal wordt de gehele klas erbij betrokken. Als verzorger, trainer, journalist of steward bijvoorbeeld. Trainers en spelers bezoeken de scholen voor een interview door de kinderen, leerlingen krijgen een rondleiding door het stadion en mogen een wedstrijd bekijken. 

Op de weg terug

Almere City FC en de Penitentiare Inrichting Almere werken hierbij samen aan een nieuwe start voor ex-gedetineerden. Middels een zinvolle dagbesteding re-integreren zij bij de club. Met deze structuur en werkervaring vergroten zij hun toekomstkansen. 

FC Zondagschot

Met de voetbalschool FC Zondagschot krijgen jonge voetballiefhebbers op zondagochtend de kans om te sporten en andere kinderen te ontmoeten in het Yanmar-stadion.

Ballen met de Buurt!

Een gezellig, laagdrempelig voetbalproject waarbij wijkbewoners elkaar beter leren kennen en ook mensen uit andere delen van de stad ontmoeten. En natuurlijk spelers uit de A-selectie. Wijken strijden om de winst in de finale. Elke laatste maandagavond kan worden getraind. Deelnemers krijgen ook een rondleiding en mogen een thuiswedstrijd bezoeken. 

Afvalluh!

Bij Almere City is veel kennis over voeding en bewegen. De club wil die graag delen met bewoners. Tien fans met overgewicht gaan gezamenlijk honderd kg afvallen in acht weken! Onder begeleiding van professionals, onder meer ook van Sportschool Van Rheenen en Pro-Aktief. Krijgen ze het allemaal voor elkaar, dan wacht hen een ludieke tegenprestatie van de A-selectie.