Stadsarchief

In: Historie | Editie:

Tekst:

We schrijven geschiedenis. Elke dag. Een motto van Almere, dat nog altijd tot de verbeelding spreekt. De geschiedenis van Almere gaat verder terug dan ik (uw Lifestyle Almere redacteur) dacht. Bij het schrijven van een artikel over een oude topografische kaart (zie elders in dit blad), kwam ik terecht bij Stadsarchief Almere. Een eldorado voor mensen die op zoek zijn naar interessante geschiedkundige weetjes en feiten over Almere.

Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide website met foto’s en documenten, heerlijk om in te grasduinen. Je bent al snel een paar uur verder als je er eenmaal induikt. Want wat is er veel te zien en te ontdekken. Het stadsarchief huist midden in de stad, aan de stadhuispromenade. Daar is de tentoonstellingsruimte en een studiezaal. Het is ruim en licht en er is van alles te zien. Het begint al voordat je binnenkomt. In de enorme etalage hangen drie beeldschermen met steeds andere filmpjes. De dag dat ik er moet zijn, blijf ik stil staan bij foto’s van de Sinterklaasintocht uit de beginjaren van Almere. Op een ander scherm zie ik prachtige, ‘oude’ herfstfoto’s; in de afgelopen 40 jaar heeft het heel vaak gestormd in Almere, zoveel is duidelijk. Het middelste scherm maakt me nieuwsgierig naar de tentoonstelling die nu te zien is: Sranan Rutu; wie is je vader, wie is je moeder. Stambomen van mensen met Surinaamse voorouders, geïllustreerd met oude foto’s, krantenberichten en documenten uit het Surinaamse verleden.

De wind die er waait is anders

Kleurrijk verleden

Almere heeft een kleurrijk verleden. Dat is goed uitgebeeld in het interieur van stadsarchief Almere. Tot mijn aangename verrassing stap ik binnen op een goudgele, ‘zonnige’ vloer. Ik zie roze stoeltjes en paars meubilair. Mijn oog wordt getrokken naar twee enorme pilaren die zijn beschilderd door kunstenaar/muralist, Gijs Frieling, met medewerking van vrijwilligers van het stadsarchief Almere. De tekeningen, uit 2014, markeren opmerkelijke gebouwen en wapenfeiten in Almere. Ik ontwaar zelfs een goed gelijkend portret van de toenmalige burgemeester Annemarie Jorritsma.

Een schatkamer vol informatie

In stadsarchief Almere vind je een schat aan informatie over de geschiedenis van Almere en haar inwoners. Er zijn beleidsarchieven van de gemeente, maar ook archieven van particulieren, bedrijven en organisaties uit de stad en daarbuiten. Foto’s, kranten, tijdschriften, boeken, beeld- en geluidsmateriaal, alles wordt verzameld, bewaard en beheerd. Een groot deel van deze informatie is ook digitaal te vinden, mede dankzij trouwe vrijwilligers die met liefde en enthousiasme werken aan een overzichtelijk archief. ‘Over bijna alle gebeurtenissen in Almere is wel iets te vinden. Zelfs over de aanschaf van de allereerste piano in Almere is een brief teruggevonden.’ Aldus Ellis Kreuwels, stadsarchivaris.

Energie die je aansteekt

Hoe leuker de stad, des te leuker het archief. Ellis weet ‘t zeker. ‘En Almere is een héle leuke stad,’ zegt Ellis. ‘De wind die er waait is anders. Het is fris en nieuw. Er heerst hier een bepaalde energie die je raakt en aansteekt. En weet je wat zo leuk is? Alles wat nu gebeurt, heeft zijn wortels in de geschiedenis en daar kun je in het archief veel over terugvinden, hoe jong Almere als stad misschien ook is.’ De Floriade bijvoorbeeld: er is al in de beginperiode van Almere geprobeerd om de Floriade naar Almere te halen, met dezelfde argumenten als nu.

Maak kennis met je eigen verleden

Het stadsarchief doet er veel aan om al die informatie te delen. Zo is er twee keer per jaar een tentoonstelling, steeds met een ander thema. Elke tentoonstelling spreekt een ander publiek aan. Ook op websites, in de verhalentafels in het stadsarchief, in het Erfgoedhuis in Almere Buiten en in de bibliotheek in Almere-Haven én op Facebook word je meegenomen in de geschiedenis van Almere. Iedereen is uitgenodigd om eens een kijkje te nemen en kennis te maken met ons eigen Almeerse verleden.

Het archief vanuit de luie stoel

Digitaalerfgoed.almere.nl
Hier vind je alle collecties die het Stadsarchief beheert; gemeentelijke archieven, maar ook particuliere en een overvloed aan foto’s van het prille begin tot nu, van zo’n beetje alles wat er gebeurd is in Almere. Plaatjes uit de oude doos.

Canon vanalmere.nl
De canon van Almere bevat twintig items, waarin de basis van de Almeerse geschiedenis wordt uitgelegd.

Almerebestuurd.nl
Alle bestuurders van Almere op een rijtje, van het eerste begin tot nu.

Walkoffame.nl
De Walk of Fame, een cadeautje van de Rabobank aan Almere, heeft een website waarop alle tegels staan en ook de achtergrond van elke jaartegel.