Vroeger aten we beter

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Als iets met de regelmaat van de klok weer hip wordt, heet het nostalgie. Vintage dit, retro dat: we lusten er wel pap van. Met eten is het niet anders. Want hé, wat was het vroeger toch veel leuker en lekkerder allemaal!

Nou ja, lekkerder? Ik ben oud genoeg om me te herinneren hoe het doodgewoon was, dat het toetje werd geschept op hetzelfde bord waar zojuist stamppot met vette jus van was gegeten: een toetje dat soms ‘macaronipap’, was. Een nachtmerrie waar ik niet graag aan terugdenk. In de jaren ’60 stonden in de Margriet broederlijk naast elkaar de recepten voor nieuwe aardappelen met Blue Band en peterselie en voor een tevreden echtgenoot, waarvoor het voornaamste ingrediënt Siam rijst van Wessanen was. En dan heb ik het nog niet eens over de aardappelen met karnemelk, de boterhamworst uit blik, de Livorno slasaus van Duyvis of de ‘Unox Gelderse met edelrook’ (de worst mocht je er zelf bij denken). Ja hoor, we maakten het vroeger ook best bont.

Vergeten

Soms is het helemaal niet zo erg dat bepaalde eetgewoonten vergeten zijn. Aan de andere kant zijn er dingen in de vergetelheid geraakt, waar we achteraf bekeken wat beter voor hadden kunnen zorgen. De échte warme bakker bijvoorbeeld, of de ambachtelijke slager die nog zélf zijn runderen en varkens uitsneed. En dan bijvoorbeeld ook de vergeten groenten, goed voor dik drie ton hits op Google. Pastinaak en pompoen, savooiekool en koolrabi, brave hendrik en heilige boontjes, aardpeer en schorseneer. Ze komen allemaal terug, maar waarom waren ze eigenlijk ooit weg?

Ook in Almere is de nostalgie springlevend

Hoop doet leven!

Maar er is hoop. Een aantal van de vergeten groenten vonden zelfs alweer de weg naar de grootgrutter. De grootste kruidenier van Nederland adverteert met pindakaas waarin niets anders dan pinda’s zitten (ook al zo doodgewoon, ooit). Met draadjesvlees zoals oma het maakte, krijg je de handen als vanouds op elkaar. En zelfs de warme bakker, met brood waar je écht op moet knagen, is bezig aan een revival. Ook in onze eigen jongste stad van Nederland blijkt de nostalgie springlevend, al is het nog een beetje zoeken. Maar daar is de échte liefhebber natuurlijk best toe bereid. En nu maar hopen dat dat niet allemaal hippigheid is, die weer overwaait. Want dat kan niet goed blijven gaan, natuurlijk!

De Marktstraat in Haven

In Haven begon het allemaal. Logisch dat hier de meeste nostalgie te vinden is. Dat merk je als je door de Marktstraat loopt. Je vindt hier Struiksma, de enige écht warme bakker van Almere (dus geen “afbakker” die zijn brood als halffabrikaat aangeleverd krijgt), Wijnhuis Knape, een onafhankelijke slijter met een onderscheidend aanbod wijn en whisky die je óók uitstekend kan adviseren, de Kaasmakerij waarover we in een vorig nummer al uitgebreid schreven, en sinds kort ook de enige groenten- en fruitspecialist die onze stad rijk is, en die duidelijk maakt dat goede spullen écht niet duurder hoeven te zijn dan bij de grootgrutter.

De Brouwmarkt

Het zelf brouwen van bier is een vergeten kunst. Als het aan de Brouwmarkt ligt, herleven ook die tijden. Hier vind je alles om je eigen ‘microbrouwerij’ op te zetten en een echt ambachtelijk bier naar eigen smaak te brouwen. Wél even wat anders dan een kleintje pils!

Restaurant en Pizzeria Pulcinella

Ook in Haven, gewoon in een woonwijk, is het oudste restaurant van Almere na 35 jaar nog steeds actief! En met succes: Pulcinella is onlangs zelfs uitgebreid. De oorspronkelijke eigenaar Gerardo Bianchini (hij maakte zijn eigen mozzarella en ricotta) deed het restaurant weliswaar zeven jaar geleden over, maar de nieuwe eigenaren Luca en Charlotte Paradisi werkten er toen al vijftien jaar. Pulcinella doet niet aan hip of modieus: hier wordt de pure en simpele Italiaanse keuken in ere gehouden, zoals die al zovele jaren bestaat.

De Boerenmarkt op de Kemphaan

De leukste markt van Almere, elke zaterdagmorgen tussen negen en één op de – overdekte – deel van de Stadsboerderij. Het aanbod wordt steeds groter en beter, en het wordt er ook steeds gezelliger. Hier smaken groenten, fruit, zuivel, vlees en brood écht naar vroeger. Trakteer jezelf eens op zo’n fantastische crêpe met geitenkaas van Flevolandse bodem. Of neem zo’n stuk huisgemaakte taart mee. Back to the future!