Rondje Brink, Markt, Marktstraat en Kruisstraat

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Dát maakt de liefhebber van lekker eten blij!

Leuk aan Haven is, dat je nog kunt zien hoe het ooit als een dorp is begonnen. Het knusse winkelcentrum heeft alle kenmerken van een dorpsstraat – inclusief de ‘leuke adresjes’.

Hoe dat karakter in de loop der jaren kon blijven bestaan? Vermoedelijk doordat alles begon toen Almere écht nog een dorpje was. Tegen de tijd dat de eerste super zich er vestigde, was er al een mooie kern van middenstanders gevestigd. En dat is zo gebleven, vermoedelijk omdat de Havenaars (en niet te vergeten ook de vele liefhebbers uit andere delen van Almere!) het wel prettig vonden zo, en hielpen de status in stand te houden. Kom, we maken een wandeling en we beginnen bij de Brink.

Wijnhuis Knape, Brink 37

Alweer acht jaar is hij er gevestigd: Henk Knape, met wat hij zelf noemt zijn ‘no-nonsense wijnwinkel’. Hij biedt een mooie keuze wijnen uit de oude en de nieuwe wereld, met ook champagnes, port, sherry en een gevarieerd aanbod gedistilleerd, zoals whisky, cognac, grappa en rum. Knape houdt regelmatig wijnproeverijen en je kunt het bedrijf ook inschakelen voor het bemachtigen van wijnen uit oude jaargangen, bijvoorbeeld bij bijzondere verjaardagen of jubilea.

Waarom Eetschrijver er graag komt: heb je een diner met gasten, dan helpt fijnproever Knape jou, aan de hand van je menu, met perfect bijpassende wijnen.

Keurslager Bartels, Marktgracht 42

Vakmanschap staat hoog in het vaandel bij keurslager Bartels. Hier heerst nog de liefde voor mooie producten, zoals Amerikaans Angus rundvlees en vlees van het Limburgse varken Livar. Natuurlijk is elke slager vandaag de dag ook een beetje traiteur, maar de kwaliteit van het basisproduct staat nog steeds voorop. Je geniet daar zoveel méér van, dan van zo’n laf lapje in een plastic bakje.

Waarom Eetschrijver er graag komt: voor het mooie aanbod kwaliteitsvlees, maar soms ook gewoon alleen voor die verrukkelijke huisgemaakte saucijzenbroodjes.

Bakker Struiksma, Markt 4 (vanaf eind oktober)

Een echte ambachtelijke bakker, waar vind je die tegenwoordig nog? Welnu, bij ons in Almere! Vanaf eind oktober zit Bakker Struiksma ergens anders (vijftig meter verderop), en veel van zijn machines zijn weg om weer zoveel mogelijk met de hand te gaan doen. Desem, spelt, biologisch oerbrood en nog veel meer, gebakken op de vloer van de nieuw aangeschafte steenoven. Ook komt er een terras en een ruimte in de winkel, waar je gezellig iets kunt drinken.

Waarom Eetschrijver er graag komt: heb je eenmaal echt ambachtelijk brood geproefd, dan wil je niks anders meer. Daar rij je graag een stukje voor om.

Urker Visspecialiteiten De Boer, Marktstraat 20

Nog maar vijf jaar geleden werkte Jan de Boer in de bouw, maar zijn liefde voor vis zat hem daar danig in de weg. Hij begon een viswinkel en eindigde, met een 27e plaats in de AD Haringtest, al na één jaar als beste visspecialist van Flevoland. Hoe een visman met zijn Hollandse Nieuwe omgaat – een specialiteit die écht vakmanschap vereist – is doorgaans een goede graadmeter voor de rest van het assortiment. Dat is hier dan ook dik in orde.

Waarom Eetschrijver er graag komt: kijk nou gewoon eens naar die vis. Je ziet er als het ware de zee nog op liggen. Zó moet het!

De Kaasmakerij, Marktstraat 9

Natuurlijk is de winkel van Ardaan de Groot al uitgebreid aan bod gekomen in een eerder nummer van Lifestyle Almere, en terecht: de Kaasmakerij rijgt jaar na jaar de prijzen aaneen, en naar een mooier assortiment kazen zul je lang moeten zoeken. De liefde en de passie voor één van de mooiste producten die we in Nederland hebben spat er vanaf.

Waarom Eetschrijver er graag komt: zoveel vakmanschap is zeldzaam. En dat assortiment: er is zoveel bijzonders te vinden. Een echte prijswinnaar!

Slagerij Verhoef, Kruisstraat 68

Alweer dertig jaar geldt Verhoef voor menigeen als dé slager van Almere. Begrijpelijk, want slagers Cor, Gerwin en Mark zijn absolute vakmensen. Tijdens de Internationale Slagersvakbeurs in Utrecht werden maar liefst negen van hun producten met goud bekroond. Het pekelvlees van de slagerij won zelfs de allerhoogste onderscheiding: Goud met Ster.

Waarom Eetschrijver er graag komt: als je van worst houdt, moet je hier zijn! Vooral de leverworst, de Amsterdamse ossenworst en de Gelderse gekookte worst zijn van grote klasse.

IJssalon Mariola, Kruisstraat 74

Mariola is beslist de nestor van de winkels in Haven: de ijssalon zit er al 31 jaar, en voor die tijd al vijftig jaar in Amsterdam. Onlangs was er enig rumoer, omdat de oude uitbater ermee ophield. Gelukkig wilden Joke en Friedus van Gasteren het bedrijf graag overnemen, en de ambachtelijke werkwijze werd voortgezet. Zo wordt er nog steeds het vertrouwde, verrukkelijke ijs geschept.

Waarom Eetschrijver er graag komt: altijd weer een mooie keuze aan originele smaken, waarbij je altijd het vakmanschap proeft. Het is een fijne plek om jezelf even lekker te verwennen!