Mondiaal genieten

In: Culinair | Editie:

Tekst:

In grote steden zie je etnische diversiteit vaak weerspiegeld in het culinaire aanbod. New York, Londen en Rotterdam zijn daar sprekende voorbeelden van. Ook Almere is een kleurrijke stad. Maar zie je dat ook op tafel?

Almere herbergt zo’n 150 verschillende nationaliteiten, bijna evenveel als Rotterdam. Je zou verwachten dat die verscheidenheid een scala aan leuke adresjes oplevert, waar je exotische ingrediënten kunt aanschaffen, of geurige maaltijden krijgt voorgeschoteld. Welnu, dat valt een beetje tegen.

Mondiaal en lokaal

Het lijkt voor een groot deel aan de Almeerders zelf te liggen. De meesten schijnen dik tevreden te zijn met de pakjes, bakjes en zakjes uit de vele supermarkten die onze stad rijk is. Daar zit, ondanks de populariteit van de Knorr Wereldgerechten, weinig mondiaals of zelfs maar lokaals bij. Echt warm lopen we er niet voor, zo lijkt het. Het lag misschien aan de ietwat ongelukkige aanpak, maar ook de Multi Bazaar die in DoeMere werd geopend en waar veel van werd verwacht, was helaas geen lang leven beschoren. Toch is er met enig speurwerk wel iets van internationale verscheidenheid te vinden (in het zevende nummer van Lifestyle Almere, alweer vier jaar geleden, maakten we een rondje langs verborgen en minder verborgen etnische winkels), en hier en daar zien we vandaag de dag zelfs mondiale ambitie. Ja, wie een klein stukje verder kijkt dan het blauw, geel en rood van de supers, ontdekt dat er beslist wel kleurrijk aanbod is. Al mag dat best nog wel wat méér…

Glenn’s Peppers

Glenn van Beekum teelt aan de Linnaeusweg chilipepers, die hij verkoopt via een webshop. Hij biedt niet alleen talloze – soms heel exotische en loeihete! – verse pepertjes aan, maar daarnaast ook tal van pittige sauzen. Uitgelicht: de morita chipotle, volgens een oud Azteeks recept gerookte en daarna gedroogde chilipeper. Een smaakbommetje!

Bier & Plezier

De onlangs in Stad geopende Food Passage wordt jammer genoeg gedomineerd door twee supermarkten. En daar hadden we er toch al best veel van. Gelukkig vind je onder de kleinere winkeltjes ook Bier & Plezier, met een prachtig mondiaal aanbod van biertjes uit veelal kleine brouwerijtjes. Je zoekt er bij de grootgrutter doorgaans vergeefs naar. Proef bijvoorbeeld eens Anchor Steam Beer uit San Francisco!

Rosita’s

Mexicaanse restaurants vervallen niet zelden in ongevaarlijk repertoire dat inwisselbaar is met dat van de Amerikaanse Taco Bell, die eerder Tex-Mex dan echt Mexicaans is. Rosita’s aan de Koopmanstraat is een mooie uitzondering. Het restaurant is bovendien vrolijk en vriendelijk. En de pollo con mole is geweldig!

Paul’s IJs

Aan het Rio de Janeiroplein in Buiten is een heus paviljoen verrezen, waar men het lekkerste ambachtelijke ijs van Almere bereidt en aan de man brengt. Paul doet regelmatig mee aan internationale concoursen in Italië, en doet het daar bepaald niet slecht. Zijn gintonic-ijs al geproefd?

Brasserie Bakboord

Mondiaal? Brasserie Bakboord staat in elk geval op eenzame hoogte, omdat het restaurant vorige maand als enige in Flevoland een Bib Gourmand kreeg uitgereikt: de onderscheiding voor restaurants met een bijzonder goed menu onder de 37 euro. Als je bedenkt dat van die awards in heel Nederland 133 zijn uitgereikt, begrijp je dat er hier nog werk aan de winkel is. Maar intussen: met z’n allen  naar Bakboord voor dat menu!

Gembira

Of het echt de grootste toko van Nederland is staat niet vast. Feit is wél dat Gembira aan de Schrijverstraat een begrip is in Almere. Still going strong after all those years! Zeker is ook, dat je er gigantisch veel Aziatische producten aantreft, zowel vers als verpakt en bereid. Als liefhebber vind je er gegarandeerd je gading.

AB Market

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. AB Market is één van de vele kleinere winkels van Turkse en/of Marokkaanse uitbaters, die onze stad rijk is. Puik assortiment, mooie versproducten van het seizoen, die meestal voordeliger zijn dan in de super. Wie trouwens die volvette Turkse yoghurt uit de blauwe emmertjes heeft geproefd, wil nooit meer een andere!

Pallas Athene

Een authentiek Grieks familierestaurant, dát misten we nog in Almere. Aan de Rembrandtweg wordt de pure, simpele Griekse keuken eer aangedaan.
Verse ingrediënten mogen de hoofdrol spelen, zonder overmatige bewerking. Kijk vooral eens naar de specialiteiten van het huis. Onder meer de Patitsada, een watertandende stoofschotel van lam met tomaten, laurier en mavrodaphne wijn!