Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als “Eetschrijver”, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Onlangs verscheen bij Het Spectrum zijn nieuwste boek ‘Het Antidieetboek’.

Als je in Almere over eten schrijft, ontkom je er niet aan om af en toe een kijkje te nemen op Stadslandgoed De Kemphaan, met de Stadsboerderij waar elke zaterdagmorgen op de overdekte deel de boerenmarkt wordt gehouden. Ik had het er al eerder over: het is bepaald geen straf om daar rond te struinen.

Ooit was er op het Stadslandgoed ook een restaurant te vinden, eveneens De Kemphaan genaamd. De tweede editie van het toen nog prille (maar al heel mooie) Lifestyle Almere werd er zelfs gepresenteerd. Maar dat restaurant sloot op zeker moment en sindsdien was er alleen nog voor de thuiskok iets te zoeken op De Kemphaan.

Was.

Want nog maar kort geleden, op een zaterdagavond in februari met veel regen en natte sneeuw, reed ik met mijn vriendin over de N305. Het was laat geworden en we hadden flink trek. En ineens bedacht ik dat ik van een collega iets had gehoord over een nieuw restaurant op De Kemphaan. Buitengewoon Lekker heette het, en zo’n naam belooft wat, zeg nu zelf!

Er bleken zelfs twee restaurants te zijn. Eén ervan was een pannenkoekenrestaurant – daar hadden we niet zo’n zin in. Naar het andere was het even zoeken. Je moest achter Staatsbosbeheer zijn. Maar het wás er. En er was plaats. En er was op zaterdag tapasavond. Of wij daar zin in hadden? Reken maar!

En zo zaten we geheel onverwacht in een gezellige, Scandinavisch aandoende ruimte nabij een snorrende houtkachel, terwijl het ene na het ander plateau lekkere ‘bostapas’ een plek op onze tafel kreeg. Er waren veel gerechtjes met groenten en paddenstoelen, maar ook rundvlees, lam, wild en vis kwamen voorbij, en zelfs insecten – en wat waren die lekker! Vooral het bitterballetje van meelwormen was sensationeel. Je gelooft het misschien niet als je het zo leest. Maar echt: dat móet je een keertje geproefd hebben!

We hadden een topavond. We aten onze buiken helemaal rond (wat trouwens ook prima lukt als je liever geen insecten eet, maar nogmaals: probeer het gewoon eens!) en betaalden daarvoor € 22.50 per persoon, exclusief wijn en koffie, maar inclusief dessertplateau. Ik zou zeggen: allen daarheen, op zaterdagavond. Wel even opletten: van tevoren reserveren is wenselijk. Op overige dagen is het restaurant voorlopig alleen voor de lunch geopend.