Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als “Eetschrijver”, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Onlangs verscheen bij Het Spectrum zijn nieuwste boek “het Antidieetboek”.

En dan ben je gezellig bezig met een rondje winkelcentrum Almere Haven, zo’n rondje waar je gewoon heerlijk blij van wordt. En dan valt je oog op die groentewinkelvormige leegte.

Het is wat met groentewinkels in Almere. Nog maar een jaar geleden meldde ik trots en blij, dat we er eindelijk weer eentje hadden, in diezelfde Marktstraat. Maar even plotseling als ’ie kwam, is hij ook ineens weer verdwenen. Gewoon weg. En nu hebben we er wéér geen.

Mag ik dat even heel raar vinden? Zo rond het moment dat dit nummer van Lifestyle Almere verschijnt, telt onze stad 200.000 inwoners. En die enorme massa mensen zou niet genoeg zijn om zelfs maar één groentespecialist van een goedlopende nering te voorzien?

Sorry, maar dat wil er bij mij dus gewoon niet in.

Aan het aanbod kan het niet gelegen hebben. Het assortiment was aanzienlijk ruimer dan dat van de modale super. Aan de prijzen evenmin, want hij was ronduit voordelig – écht voordelig; anders dan de grootgrutter die er vooral goed in is om in zijn reclame te roepen dat hij zo goedkoop is. En de spullen waren dik in orde, weet ik uit ondervinding. Terwijl ik toch best kritisch ben.

Wat is het dan? Niet dat we verleerd zijn bij kleine middenstanders te kopen. Niet dáár, niet in de Marktstraat waar een warme bakker, een vishandel, een slijter, een kaasspecialist en liefst twéé slagers kennelijk genoeg klanten trekken om het hoofd boven water te houden.

Er kwam nieuwe winkelruimte vrij in de Marktstraat en er werd een enquête gehouden: wat wilden we daar het liefst zien? De groentewinkel liet alles en iedereen de hielen zien. Nou, en dan kómt er eentje, en dan is ’ie binnen een jaar weer dicht!

En dan ben je dus ongeveer bij de plek in een column beland, waar je een conclusie tevoorschijn tovert. Wat is de oplossing? Wat moet er gebeuren? En hoe gaan we dat doen?

Helaas. Die oplossing heb ik niet. Het enige wat ik kan bedenken, is al geprobeerd. En vervolgens mislukt. Dus wat? Verdienen we het gewoon niet of is er iets anders aan de hand? Zegt u het maar!

Overigens: eet u wel genoeg groente? 250 gram per dag is de nieuwe aanbeveling, hè!

  ,