Eetschrijver – lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als “Eetschrijver”, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Onlangs verscheen bij Het Spectrum zijn nieuwste boek ‘Het Antidieetboek’.

Toen ik Jeroen Goossens interviewde voor het artikel elders in dit nummer van Lifestyle Almere, praatten we bij koffie met kletskoppen nog even na over de kwaliteit van het voedselaanbod in onze stad. Er waren best een paar leuke zaken, zo vonden we allebei, maar het hield nog altijd niet over.

Jeroen vroeg me of ik dacht dat een écht goede patisserie in Almere kans zou maken. Helaas betwijfelde ik dat. Een echte topzaak moet het hebben van een gestage stroom van klanten, voor een groot deel uit de eigen stad, maar ook uit de wijdere omgeving. En die wijdere omgeving laat het in Almere afweten.

Dat heeft ook een aantal restaurateurs ervaren. Almeerders zijn best bereid om af en toe de Stichtse of Hollandse brug over te steken, en in het Gooi of nog verder een hapje te gaan eten. Mensen van buiten Flevoland nemen echter maar zelden de omgekeerde route. Jammer genoeg heeft Almere nog altijd niet de reputatie van een stad, waar je voor je plezier naartoe gaat.

Gaat dat op korte termijn veranderen? Makkelijk zal dat niet gaan. Voor een goede reputatie moet je krediet opbouwen. Je moet een hele tijd uitstekend presteren vóór je naam gevestigd is. Dat betekent dat je de eerste jaren bezig bent met investeren in je reputatie. Jaren waarin je dus kosten moet maken, waar voorlopig nog geen baten tegenover staan.

Dat moet je als ondernemer heel graag willen, en je hebt er ook geld voor nodig. Geld dat vaak van banken moet komen. En die zijn niet dol op onzekere avonturen.

Nee, op die manier gaat het niet lukken. In elk geval niet snel. En misschien zelfs helemaal nooit. Want ook elders in Nederland worden ambachtelijke banketbakkers steeds minder talrijk. Ze leggen het af tegen producenten van industrieel gebak, dat weliswaar naar weinig smaakt, maar wél lekker goedkoop is. En daar houden we blijkbaar van – niet alleen in Almere, maar ook elders in Nederland.

Ik heb wel eens gezegd dat als Nederlanders hun auto’s volgens dezelfde criteria kochten als ze hun eten kopen, we bijna allemaal in een tweedehands Lada zouden rondrijden. Zou dat nog veranderen? Misschien niet. En dan is Almere toch weer trendsettend, als grote stad zonder ambachtelijke banketbakker.

Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn? Mwah.

  ,