Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column, Culinair | Editie:

Tekst:

Beste Almeerders, er wordt mij iets duidelijk. Iets dat mij persoonlijk echt bijzonder veel genoegen doet: het wordt gewoon steeds lekkerder in Almere!

Ja, echt. Negen jaar geleden interviewde iemand van het blad Special Bite mij over Almere en wat er hier op culinair gebied te beleven viel. Ik deed m’n uiterste best en tóch kopte de redactie boven het artikel ‘Culinaire ontwikkelingshulp’. En bij de presentatie van het blad barstte iedereen ook in lachen uit toen de spreker van de dag riep: ‘We gaan zelfs kijken hoe het culinair gesteld is in Almere!’ Ik weet niet hoe jij dat ervaart, maar voor mij klinkt dat niet bijster vleiend.

Maar… het gaat beter. Het gaat écht steeds beter. Eind augustus vond, zoals elders in dit nummer te lezen is, het festival de Smaak van Flevoland plaats, een evenement waar de organisatie uitpakte met de multiculturele culinaire mogelijkheden van Flevolandse producten. Het werd een topdag, en terecht!

In september was er een jarige in Almere: Yakult was 25 jaar in de stad gevestigd. Mag ik je er even aan herinneren dat het bedrijf destijds hier naartoe kwam vanwege de uitstekende kwaliteit van het leidingwater in onze stad? Oké, inderdaad, niet echt culinair. Klopt. Maar lekker kraanwater is toch echt een grote rijkdom, zoals men in menig buitenland maar al te goed weet. Overigens was de sushi op dat Japanse verjaarspartijtje bijzonder lekker, volgens de mensen die het weten kunnen.

Slechts een paar dagen daarna was er het inmiddels traditionele Wereldfestival aan de Evenaar in Buiten. Naar traditie swingde dat muzikaal natuurlijk weer alle pannen uit, maar uit die pannen kwam nog veel meer: wereldkeuken! Opnieuw was het ouderwets smullen geblazen, van de roti, de couscous en de vele andere heerlijke wereldgerechten, waar de op één na meest kosmopolitische stad van Nederland rijk aan is.

Ja, het gaat écht goed. En dat zie je ook aan de steeds weer nieuwe restaurantconcepten die Almere rijk is. Waarbij het er resoluut eigentijds aan toe gaat. Want men mikt niet op luxe en sterren, maar pikt aan bij wat de nieuwe generatie zoekt als ze uit eten gaat: originaliteit, beleving en gewoon goed eten, zonder poeha.

Ontwikkelingshulp? Sorry, culi’s: niet meer nodig. Almere lacht het laatst!

 

Gerrit Jan Groothedde

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als ‘Eetschrijver’, is  freelance culinair journalist. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na ‘Weg van de Supermarkt’ en ‘Het Antidieetboek’ schrijft hij momenteel aan een volgend boek.

  ,