Talent

In: Column | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Eén in het moment. Met omgeving, jezelf en de tijd. Talent kost geen moeite en vraagt geen ruimte. Talent is. Het is niet uitsluitend voorbehouden voor de talentvollen onder ons. Talent kent vele vormen en maten, maar is altijd onmetelijk in schoonheid.

Onze stad kent veel talenten. Sommigen zijn al ontdekt

Ik werk bij Art Loca en werk daar met een groep die De Hartwerkers heet. Talent komt niet uit je handen, je lijf of je hoofd. Talent komt recht uit je hart. Sommige Hartwerkers mogen dan ‘geestelijk beperkt’ heten, maar ik zie uitsluitend toptalenten.

Talent is subjectief en betekent voor iedereen iets anders. Wat voor de één een ‘ja’ is, betekent voor de ander een ‘nee’. Onze stad kent vele talenten. Sommigen zijn al ontdekt. Er zijn er meer, maar die moeten we nog vinden. Talent is in the eye of the beholder. We kijken er wel eens overheen, simpelweg omdat talent zich soms in de kleinste hoekjes verstopt. Almere mag best wat minder bescheiden zijn en haar talenten meer gaan ontdekken en erkennen. Niet slechts de voor de hand liggende, maar juist de talenten die bijna niemand ziet, maar die Almere wél echt uniek maken.

Omarm je bronnen. Doe je niet voor als iemand, die je misschien zou willen zijn maar in wezen niet bent. Almere is een startende stad, maar al lang geen beginneling meer. Talenten kent de stad in overvloed. Ze zijn te vinden op iedere hoek van de straat. Talenten die Almere haar talent laten ontdekken. Kunstenaars van eigen bodem. Steeds vaker komen ze terug na hun opleiding.

Op 7 september vond er een bijzondere ontmoeting plaats op het Green Island. Good4Good van Vesna Dragojevic bracht als Eilandbaas talentvolle Almeerse kunstenaars bij elkaar voor de Urban Jungle EXPOsure. Middenin de natuur, maar ook middenin de stad. Een heerlijke rijkdom aan Almeerse talenten die hun werk exposeerden. Talent buiten de gebaande paden – Out Of The Box. Talent dat zichzelf herontdekt.

Almere kent vele plekken waar talent wordt ontwikkeld, ontdekt en gekneed. Zo zijn er broedplaatsen als De Voetnoot, De Blauwe Reiger, Creative ArtLabs, Strandlab. Maar vooral ook een organisatie als Kleur in Cultuur, die kinderen op laagdrempelige en ongedwongen wijze kennis laat maken met kunst in de vrije tijd. Zo krijgt ieder kind de kans om zijn of haar talent te ontdekken, ook wanneer de directe omgeving niet echt kunstgericht is.

Almere, je mag er zijn. In al je volkomen- en onvolkomenheden. Wie talent niet wil zien of vinden, is haar schoonheid niet waard.

 

Chantal

Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild.

Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron.

  ,