Je toekomst maak je zelf

In: Column | Editie:

Tekst:

Yvette van Ree werkt in Almere, bij de VMCA, en woont hier al 20 jaar met haar vriend. Ze heeft twee puberzoons, van wie de oudste inmiddels in Eindhoven studeert. Yvette heeft in de afgelopen twee decennia Almere zien ontwikkelen, is betrokken bij sociale onderwerpen in onze stad en verhaalt daarover in Lifestyle Almere

Het thema van deze Lifestyle Almere is toekomst. Mooi! Want met twee zoons in de puberleeftijd heeft dat onderwerp mijn volle aandacht. Na een uitgebreide zoektocht heeft de oudste nu een studie gevonden, waarmee hij zich helemaal op zijn eigen toekomst kan richten. Met onze jongste gaan we dat traject opnieuw in. Hij moet een vakkenpakket kiezen of, zoals dat tegenwoordig heet, een profielkeuze maken. Hoe gaat zijn nabije toekomst eruit zien?

Met al die studies en zoektochten begon het bij mij ook weer te kriebelen. Leuk dat de jeugd zich op de toekomst richt, gaat studeren, en nieuwe dingen gaat ontdekken. Waarom alleen zij? Dat kan ik zelf toch ook? Dus begon ik twee weken geleden met een cursus Copywriting. ‘Tekstschrijven?’ zeg je misschien. ‘Dat doe je toch al jaren!’ Om de wervende woorden van de cursus te gebruiken: ‘Het kan altijd beter’. Dat is dus mijn motto. Ik vind dat een mens nooit te oud is om te leren. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat je jong blijft, zolang je jezelf blijft uitdagen.

Even terug naar die cursus Copywriting: dat is toch nog wel een ding, merk ik. Wat ik in feite al jaren doe, op mijn eigen wijze, moet opeens ‘anders’. Dat is best wel even wennen. Woorden, punten, komma’s, alles wat normaal gesproken op een natuurlijke – ik zou bijna zeggen chaotische – manier uit mijn ‘pen’ vloeit, moet ik nu in een structuur, in een concept gieten… Paniek! Hoe dan? Wat dan? Nu moet ik over elk woord, elk synoniem en elke metafoor nadenken. Gelukkig raak ik er na een week of twee een beetje aan gewend. En zoals mijn partner zegt: ‘Maak het jezelf niet te moeilijk. Het kan alleen maar beter worden’. Daar heeft hij gelijk in. Ik volg deze cursus natuurlijk niet, omdat ik ‘t al kan en mijn huiswerk foutloos moet zijn. Ik doe dit in de eerste plaats om er beter van te worden. Ik laat het dus gewoon los. En ja, hoor. De woorden verschijnen weer! Dat geeft een goed gevoel voor de toekomst….