Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column | Editie:

Tekst:

Zomer, lekker! We hopen natuurlijk allemaal dat hij weer net zo lang en warm wordt als die van vorig jaar. Wát een zomer was dat, zeg! Je dacht, zoals de evergreen het zegt, dat er geen einde aan zou komen. En dat had wat ons betreft ook niet gehoeven.

Nou ja, daar denkt dus niet iedereen zo over. Voor de boeren was het eigenlijk helemaal niet zo’n onverdeeld genoegen, allemaal. En voor de natuur al evenmin. Boer, plant en dier kwamen samen één ding vreselijk tekort: water.

Daar hebben wij als consumenten weinig van gemerkt. Voor ons was de drinkwatervoorziening dik in orde. En om dat zo te houden, wilden we best een beetje terughoudend zijn met het wassen van de auto en het besproeien van de tuin. Toch?

Maar de natuur en het gewas hadden dorst. En dat was voor ons consumenten aan één ding wel degelijk te merken: de prijzen van groente en fruit. Ook al zal misschien niet iedereen zich daar zo bewust van zijn geweest.

Voor de boeren en de tuinders was het drama dikwijls flink groter. Zij moesten maar zien hoe ze de extra kosten, die ze maakten om nog een beetje redelijke oogst op de veiling te krijgen, terug moesten verdienen. Dat is in een land, waar een handjevol supers in feite de prijzen bepalen, nog niet zo makkelijk.

Je bent ze misschien al vergeten, de berichten over boeren die dreigden met hun pruimen te blijven zitten, doordat de vruchten kleiner waren uitgevallen dan wat jij en ik volgens de AH’s en Jumbo’s van deze wereld graag in de schappen willen zien. Na veel publiciteit mocht het toch – maar reken maar dat menig teler hier wakker van heeft gelegen.

Mooie zomers en regen, ze passen in onze beleving niet bij elkaar. Maar juist omdat het in de zomer af en toe regent, is Nederland zo’n vruchtbaar land. Goed om daar af en toe even bij stil te staan. Bijvoorbeeld als we een uitzonderlijk ‘mooie’ zomer hebben gehad en daarvoor moeten boeten met een grondwaterstand die een jaar na dato nog steeds te laag is…

Ik wens je een mooie zomer, met af en toe een lekker buitje! 

 

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als “Eetschrijver”,

is freelance culinair journalist.

Op zijn blog www.eetschrijven.nl

geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na “Weg van de Supermarkt“ en “Het Antidieetboek” schrijft hij momenteel aan een volgend boek.