Zon of geen zon, vooral blijven smeren

In: Beauty | Editie:

Tekst:

Aan het water en op het water is het vaak oppassen voor de zon. Je verbrandt maar zo, ook als je je regelmatig insmeert. Wist je dat het verstandig is om je in te smeren, ook als de zon niet schijnt? Lees maar.

We hebben de zon nodig. De zon zien en voelen op je huid maakt je blij en gelukkig. Toch? Door de straling van de zon maakt de huid vitamine D aan. Vitamine D is goed voor de botstofwisseling. Sommige huidaandoeningen zoals psoriasis verbeteren zelfs door de inwerking van UV-straling. Veel zonaanbidders gaan bovendien voor die ‘gezonde’ bruine tint.

Teveel UV-straling

En toch, we zijn ons steeds bewuster van de gevaren. Door teveel UV kan de huid verbranden. Veel mensen kunnen sowieso niet tegen zonnestralen vanwege zonneallergie: een jeukende huiduitslag met soms zelfs blaarvorming. Huidveroudering merk je aan rimpelvorming en meer pigmentvlekken. En bij mensen met een blanke huid is het aantal gevallen van huidkanker explosief gestegen.

Natuurlijk zonnefilter

Wat is nou een goed zonnebrandproduct? Een product op natuurlijke basis waar geen chemicaliën aan toegevoegd zijn. Een crème met chemisch zonnefilter trekt in de huid, en dus gaat ook de UV-straling van de zon de huid in. Zonnebrandcrème op natuurlijke basis bevat titanium dioxide, een natuurlijk zonne­filter. De crème ligt op de huid, en weerkaatst de UV-stralen. Je herkent deze crème onder meer aan de witte waas die achterblijft als je het net te dik hebt gesmeerd. Lees daarom altijd het etiket goed, en let er op dat er titanium doxide in jouw zonnebrandcrème zit met als factor maximaal spf30.

Geen zin in crème?

Gebruik dan 100% mineraalpoeder. Het biedt optimale dagelijkse bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. Het heeft een hoge UV beschermingsfactor en beschermt zowel tegen UVA als UVB. Voor iedereen geschikt, dus ook voor mensen met een gevoelige huid.

Huidscan vertelt jouw conditie

Elke dag smeren is het devies. UV-straling is er namelijk altijd, ook als de zon niet ‘schijnt’. Gezicht, hals en handen stellen we elke dag bloot aan UV- straling. Zo hebben veel vrachtwagenchaffeurs zonneschade opgelopen door hun beroep, want een autoruit houdt UV-straling niet tegen.

Wil jij weten hoe de conditie van jouw huid is, laat dan
een huidscan maken. Deze meting geeft aan welke leeftijd je huid heeft in vergelijking met je echte leeftijd, en hoe je de huidconditie kan verbeteren.

 

Jacqueline Riechelman

Mooi zijn komt van binnenuit, is de overtuiging van Jacqueline Riechelman, eigenaresse van J’Esthé Skincare Boutique. Al 35 jaar lang behandelt haar team vele soorten huidklachten. In Lifestyle Almere deelt Jacqueline haar kennis. Wil je persoonlijk advies, bezoek dan haar Skincare Boutique aan De Binderij 72 in Almere.