Ambitieuze ondernemers in Almere centrum

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Almere is een jonge, ambitieuze gemeente, die hard op weg is de vijfde stad van Nederland te worden. Daar hoort ook een aantrekkelijk centrum bij. Met bijzondere winkels die sjeu geven aan het geheel. Zoals platenzaak ‘t Oor, restaurant Woodstone Pizza & Wine, broodjeszaak Backwerk en juwelenzaak Reclaimed.

 ‘We begonnen ooit als goudwisselkantoor’, vertelt eigenaar Martin Pot van Reclaimed. ‘In de loop der jaren bouwden we een schitterende collectie sieraden op. Daar wilden we wat mee doen. In juni 2016 openden we Reclaimed in de Stationsstraat. Al onze sieraden vertellen een verhaal. We willen die sieraden letterlijk binnen handbereik van onze bezoekers brengen. Door een prettige prijs maar ook doordat je bij ons alles kunt aanraken en passen. De beveiliging is subtiel, daar hebben bezoekers geen ‘last’ van.’ Bij Reclaimed kom je letterlijk ogen en oren te kort.’

‘Bij de uitstalling van elk item is goed nagedacht over de wijze waarop het optimaal tot zijn recht komt. ‘Wat we willen creëren is verrassing en een sfeer die past bij het sieraad. Bij romantische sieraden klopt de achtergrond ook, terwijl we voor elegant en design weer een heel ander ‘podium’ maken. Zo kun je in onze zaak meteen naar de stijl sieraden lopen die jou aanspreekt. We hebben zelfs sieraden uit het Koningshuis.’

‘Almere is goed voor ons, het bestedingsniveau ligt hier boven het landelijk gemiddelde. De uniciteit en de verhalen spreken aan in deze jonge stad. Met dit concept zijn we uitgeroepen tot meest innoverende winkel. Daarnaast hebben we een professionele webshop. Of we ook nieuwe sieraden verkopen? De plannen zijn er. Uiteraard een merk dat naadloos aansluit bij onze filosofie. Onze ambitie? Uiteindelijk uitgroeien naar 30 tot 50 locaties in Nederland.’

We bieden een culinaire beleving

Oscar Vos, eigenaar van Woodstone Pizza & Wine had een goedlopende strandtent. Maar hij wilde meer; een restaurant waar mensen konden genieten van een culinaire explosie van op elkaar afgestemde smaken. Hij bedacht het concept van Woodstone waarna hij, na Haarlem en Hoofddorp, zijn derde vestiging opende op Restaurantplein Belfort in Almere. Het was een instant succes. ‘We zijn een pizzarestaurant waar je kunt genieten van de vertrouwde Marguerita maar ook van een compositie van smaken die je misschien niet zo snel op een pizza zou verwachten. Ik ben een perfectionist. Alles moet kloppen. Producten en ingrediënten zijn vers en de kwaliteit moet altijd top zijn. Om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen, hebben we afgelopen jaar onze eigen productieruimte opgezet. In ons eerste restaurant stond ik zelf zeven dagen per week in de keuken.’

‘Inmiddels weet ik mij omringd door mensen met dezelfde kernwaarden. Onze medewerkers krijgen vanaf dag één begeleiding en training. We willen onze klanten een mooie beleving geven en een smakenpallet met voor elk wat wils. We blijven innovatief met pizza’s en smaken. Een gerecht ontstaat tijdens intensieve brainstormsessies en wordt minimaal drie keer getest. Je moet verrast worden bij elke hap die je neemt. Uiteindelijk wil ik dat iedereen in Nederland maximaal dertig minuten moet reizen om een Woodstone pizza te kunnen eten. Het is een mooie droom die ik ooit hoop waar te maken.’

Pure liefde voor muziek

Een eigen platenzaak was een jongensdroom voor Eric Stuut. In 2016 nam hij ‘t Oor in de Brouwerstraat over. ‘Begin mei 2017 bestaat de zaak precies twintig jaar,’ vertelt hij trots. In die twee decennia groeide ‘t Oor uit tot een begrip in Almere en ver daarbuiten. Je weet dat je hier geholpen wordt door mensen die jouw liefde voor muziek delen. Mensen met kennis van zaken die roepen: ‘Oh, ik weet wat je bedoelt’, als jij de eerste tonen neuriet van een song waarvan je niet meer precies weet op welk album die staat.

Trek gerust een paar uur uit voor een bezoek aan deze ‘authentieke’ platenzaak want er valt enorm veel te beleven. Zet een koptelefoon op en je droomt weg bij de klanken van de cd of lp waarvan je eigenlijk al weet dat je ‘m mee naar huis gaat nemen. En dan de platencollectie. Nergens in Flevoland vind je nog een zaak met vinyl. ‘Het is weer helemaal hip & cool om platen te draaien,’ vertelt Eric. ‘Onder jongeren is het zelfs cult om de platenspeler van hun ouders van zolder te halen. Ze draaien muziek van groepen van ver voor hun geboorte. Het leukste vind ik een heel gezin dat gezellig tussen de platen komt struinen, de kinderen minstens zo enthousiast als hun ouders. Niks is mooier dan voorzichtig een plaat uit z’n hoes  te halen, een plaat opzetten, de naald op het zwarte vinyl te zien dalen en dan die diepe klanken horen die uit de boxen komen. Wist je dat werk van de Spice Girls vorig jaar voor het eerst op vinyl is uitgebracht? Overigens komt bijna elk nieuw album nu ook uit op vinyl, zij het vaak een tijd later. Er is maar één vinylfabriek in Nederland en die kan de vraag bijna niet aan. Wij zijn één van de weinige onafhankelijke popspeciaalzaken. Ik hoop dat ik mijn liefde voor muziek nog lang mag overbrengen!’

Knisperend verse broodjes

Cees de Zeeuw is ondernemer in hart en nieren. Toen hij vijfentwintig jaar geleden naar Almere verhuisde, begon zijn ondernemersbloed meteen te kriebelen. In 2009, hij had eerdere zaken inmiddels succesvol verkocht, maakte hij kennis met de franchiseformule Backwerk. ‘Broodjes binnen handbereik,’ vertelt De Zeeuw. ‘Een prettig zelfbedieningsconcept waardoor de broodjes betaalbaar blijven. Op dit moment hebben we een vestiging in de Stationsstraat en eentje op het Stadhuisplein. Onlangs hebben we onze winkels grondig verbouwd. Het is nog steeds zelfbediening, maar we hebben nu ook ruimte gecreëerd zodat je rustig aan een tafeltje kunt genieten van je broodje.’

En genieten is het. Als vanzelf word je via je neus naar binnen getrokken als je Backwerk voorbij probeert te lopen. Wat nooit lukt zonder even naar binnen te gaan. Om vervolgens een acute aanval van keuzestress te krijgen. Alles is knisperend vers en alle broodjes ‘roepen’ om het hardst: ‘Eet mij, eet mij!’ De Zeeuw: ‘Het is een formule die helemaal bij Almere past. Een goede kwaliteit voor een fijne prijs. Kort geleden verhuisden we in de Stationsstraat naar het voormalige pand van Dolcis, waar we een nóg gezelliger en uitgebreider horecaconcept kunnen bieden, met genoeg zitplaatsen. Ik heb Almere zien groeien en bloeien de laatste vijfentwintig jaar. En met de komst van Windesheim kreeg de stad een geheel nieuwe dynamiek. Studenten brengen levendigheid en gezelligheid in het centrum. Mijn ambities? Ik heb zeker zes of zeven zakelijke ideeën. Ondernemen is verschrikkelijk leuk. En in een mooie stad als Almere zie ik volop kansen!’