Zoals zij uitsteken boven een zee aan drooggelegd land herinneren hoger gelegen gebieden, de voormalige eilanden Urk en Schokland, ons aan onze geschiedenis met het water. Rij je over de A6, dan zie je de skyline van Almere weerspiegeld in het Weerwater. Niet voor niks heeft de gemeente deze waterplas, met haar ligging in het hart van Almere en de zich daarin bevindende eilanden, gekozen als locatie voor de Floriade Expo 2022. Het Weerwater staat symbool voor de stad en herinnert ons met haar naam aan wat de plek aanvankelijk was: water.
Water is, net als onze stad, altijd in beweging
Schrijfster Renate Dorrestein koos in haar gelijknamige boek het Weerwater ook als middelpunt. Almere als laatste stukje wereld, met het Weerwater in haar hart. Een plek van verbinding. Schakel tussen stad en natuur.
Niet alleen in de literatuur, maar ook in de architectuur put men inspiratie uit de bijzondere ligging van het Weerwater. Architectenbureau Sanaa zag in de – voor de nieuwe schouwburg beoogde – locatie de verbinding tussen stad en natuur, en bracht dit in haar ontwerp tot uiting. Loop je door het gebouw, dan zal het je opvallen dat er veel ‘doorkijkjes’ zijn, de zogeheten zichtlijnen. Wanneer je in zo’n gang met een zichtlijn staat, zie je aan de ene kant het centrum en aan de andere kant het Weerwater. In de voorstelling LAADLOS van Dogtroup, gespeeld als openingsvoorstelling van Schouwburg Almere, stond het Weerwater symbool voor de schakel tussen verleden en heden.
Afgelopen zomer stond in de voorstelling OVER/ZICHT van Groot Wild het Weerwater ook centraal. Het Weerwater als plek van verbinding tussen stad en natuur, en een plek van transitie tussen heden en toekomst. Het publiek werd vanuit het stadshart meegenomen op een boot en maakte een reis naar een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden.
De Floriade wordt steeds meer zichtbaar. Midden in het Weerwater zijn de werkzaamheden voor de voorbereiding van het nieuwe terrein in volle gang. Ook op deze manier herinnert het Weerwater ons aan ons verleden, over wat Almere eerst was, maar biedt het ook een kijkje in de toekomst. Water verbindt en bedruipt een voedingsbodem waaruit wij verder kunnen groeien en is daarmee, net als onze stad, altijd in beweging.
Chantal
Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild.
Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron.