Op zaterdag 31 augustus werd – met regionale chefs, producenten en de Boerenmarkt – de Smaak van Flevoland gevierd. Op Stadsboerderij Almere draaide ‘t voor jong en oud uit op een buitengewoon gezellige, leerzame en vooral smakelijke dag!
Flevoland en smaak: twee begrippen die men nog steeds niet automatisch aan elkaar linkt. Hoe onterecht dat is, weten lokale foodies al tijden. Hoog tijd om dat bewustzijn ook eens met een breder publiek te delen. Maar hoe doe je dat? Welnu, met een festival op een inspirerende plek, liefst op een zonnige dag, en uiteraard met veel lekkers om te proeven!
Niet alleen maar praten over eten
Wat voorafging: in januari 2017 werd Flevo Campus geopend, een samenwerkingsverband van Aeres Hogeschool Almere, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland. Het is dé wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken voor de toekomst. Onder het dak van de Flevo Campus brengt Almere studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe we voedselvoorziening in groeiende steden kunnen veranderen en vernieuwen. Maar… over eten moet je uiteraard niet alleen willen praten. Je moet het vooral ook brengen naar de mensen voor wie het uiteindelijk bestemd is. Producenten en consumenten moeten dichter bij elkaar komen, liefst in een zo kort mogelijke keten. Daarom organiseerde Flevo Campus in 2018 voor het eerst de Summer School, waar twintig jonge professionals leren waar Flevoland op voedselgebied voor staat. Vorig jaar werd die Summer School afgesloten met een feestdiner in kleine kring. Dit jaar vond men het tijd voor een grotere opzet, waarbij het eten écht naar de Flevolanders werd gebracht.
Exotische culinaire uitstapjes
In Almere heerst overduidelijk nog altijd een pionierscultuur; het is een smeltkroes ook. En hoewel Almeerders zich van oudsher nooit sterk verbonden voelden met hun piepjonge provincie, begint daar verandering in te komen. Via alles wat er vanuit de multiculturele achtergrond van de Almeerders op tafel komt kun je binding creëren, zodat Almeerders zich uiteindelijk meer Flevolanders gaan voelen. Voor de Smaak van Flevoland werden vijf chefs uitgenodigd, met uiteenlopende achtergronden en van verschillende culinaire niveaus: onder meer On Nuna met haar Thaise polderkip, Gerhard Flantua, de Flevolandse ‘boerkok’ die zijn eigen groenten verbouwt en er heerlijk Antilliaans mee kookt en nog veel meer. De verrassende veelheid van producten die de Flevolandse boeren aanleveren, leent zich uitstekend voor exotische culinaire uitstapjes. Wie had ooit gedacht dat in Flevoland edamame wordt geproduceerd, de heerlijke sojaboontjes die we kennen uit de Japanse keuken? En het Antilliaanse geitenstoofpotje was voor menigeen vast ook een eye-opener!
Karakteristiek voor onze stad
Maar op de Smaak van Flevoland was veel méér te doen dan alleen proeven! Zo konden de bezoekers verder deelnemen aan een foodtour, een bezoek brengen aan plantage Nieuwland of de kookkunst afkijken bij topchefs. De opzet van het festival was bewust heel laagdrempelig: de toegang was gratis, je hoefde alleen maar via de website te reserveren. Op het festivalterrein kon je tegen vriendelijke prijzen gerechten proeven van Flevolandse topchefs (o.a. Nadia Zerouali, Colinde de Nijs en Talin Ohanian). En dat sloeg aan! Tussen de 700 en 800 mensen wisten het festivalterrein van de Smaak te vinden: precies genoeg voor een fijne, informele sfeer. De organisatie ontdekte tot haar genoegen dat het daarbij niet alleen ging om de foodies die de Kemphaan en de Stadsboerderij al kennen, maar dat er juist veel Almeerders en andere Flevolanders voor het eerst kennis kwamen maken. De diversiteit was karakteristiek voor onze stad!
De waardering neemt toe
Volgens Eva Flantua van de organisatie is er alle reden om er volgend jaar opnieuw de schouders onder te zetten: ‘Er komt beslist een vervolg. Dat hoeft niet per se een soort herhaling te zijn van het afgelopen evenement. Wat dan wel precies? Dat blijft nog even een verrassing. Ook voor ons: we gaan er nog even flink over brainstormen.’ Waarbij ongetwijfeld helpt dat ook de Flevolandse boeren en andere voedselproducenten erg enthousiast waren. Zij komen erachter dat de waardering voor hun beroepsgroep flink toeneemt door festivals als deze. In een landschap waarin nog steeds de supermarkt de eerste plek is waar mensen hun eten gaan halen, is het uiteraard nog wel even zoeken naar de wijze waarop een kortere keten tussen producenten en consument het best kan functioneren. Maar dat een evenement als de Smaak van Flevoland die toenadering enorm bevordert, staat als een paal boven het Almeerse water.