Nemen + gunnen = delen – Zo maak je je huis écht van jullie samen

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Je gaat samenwonen, verbouwen of je hebt gewoon zin om je interieur eens flink onder handen nemen. Je vingers jeuken en je kunt nauwelijks wachten om een gezellig, kleurrijk paleisje voor jullie samen te creëren. De vraag blijft echter: hoe breng je jouw tierlantijntjes samen met de moderne, enigszins sobere stijl van je partner? Dit stappenplan biedt uitkomst!

Het ene na het andere stel trekt aan de bel bij woonprogramma’s als VT Wonen en RTL Woonmagazine, die dan de helpende hand bieden bij het herinrichten van hun stulpje. Vaak krijgt de televisiekijker te horen: ‘Ik ben volkomen uitgekeken op mijn woonkamer, of de eenheid en sfeer ontbreken.’ Maar na doorvragen komt de presentator al gauw tot de kern van het probleem: de woonsmaken van het stel liggen mijlenver uiteen.  

Vermijd dé valkuil

Alle alarmbellen gaan af en een leger van interieurstylisten staat klaar om de smaken te verenigen en het stel weer verliefd te maken op hun eigen huis. Het resultaat na dertig televisieminuten: een plaatje van een woonkamer met enkel lachende gezichten waarbij zo nu en dan zelfs een traan van geluk over een wang biggelt. Dat wil jij ook! Maar dan graag zonder je hoofd op tv… Hoe doe je dat? Volg dit stappenplan en vermijd de valkuil van hét compromis. 

Stap 1 – Maak apart van elkaar een moodboard

Een moodboard maak je digitaal via Pinterest, of je pakt een groot kartonnen bord en plakt daar alle foto’s, stalen en tekeningen op die je inspireren. Beschrijf zo duidelijk mogelijk aan elkaar wat je aanspreekt in de gekozen foto’s. Zijn het de ronde vormen, vrolijke kleuren of is ’t alleen het karpet dat half onder de bank ligt? Nu heb je precies inzichtelijk waar jullie smaken overeenkomen en waar ze wringen. 

Stap 2 – Maak een ‘stay-or-go’ rondje 

In het verleden hebben jullie los van elkaar – of samen – meubelen en accessoires aangeschaft. Of misschien zijn het vooral gevertjes van familieleden. Ga langs al die items. Wees eerlijk naar elkaar en vertel wat en waarom je iets liever ziet gaan. Belangrijk: gun elkaar een paar veto’s. Die zijn bestemd voor spullen die hoe dan ook meegaan naar de nieuwe inrichting. Dit kan gaan om de klassieke lamp van oma, of dat prulletje van jullie eerste reis samen. Het gaat om de dingen die jou een goed gevoel geven.

Stap 3 – Mix stijlen

Besef dat verschillende stijlen heel goed samen kunnen gaan. Vaak geeft het juist iets eigens aan een inrichting. Denk aan een strakke inrichting met gietvloer en een strakke tafel. En aan de kop staat dan dat oude stoeltje van oma. Focus op de mogelijkheden. 

Je moet vooral weten waar jullie smaken overeenkomen, en waar ze wringen

Stap 4 – Ga op onderzoek uit

Gewapend met moodboards, veto’s  en kennis struinen jullie samen de woonboulevard af. Richt je eerst op de vloer, meubelstoffering en gordijnen, en eindig met de verfkleuren. Verzamel zoveel mogelijk kleur-, vloer-, behang- en stofstalen. Laat je bij grote aankopen vooral leiden door je levensstijl. Relax je graag op de bank? Kies een fijne hangbank. Knoeiende eters? Ga voor een praktische vloer. 

Stap 5 – Kiezen! Maak geen net-niet-huis

Leg alle verzamelde stalen bij elkaar, samen met foto’s van meubelen, verlichting, kunst en accessoires, en teken vervolgens meubelen en verlichting in op een plattegrond. Dan is het moment suprême daar: kies! Vaak werkt het goed om voor een rustige basis te kiezen, met bijvoorbeeld een kleuraccent op één van de wanden. Dezelfde kleur kan terugkomen op een andere behangmuur, of in de accessoires. Bloemen en accessoires zijn heel geschikt om kleur toe te voegen aan de ruimte. Maar pas op: val niet te veel in de compromissenstand. De gulden middenweg leidt steevast naar een doodlopende straat. Kies liever voor een strakke vaas die je partner prachtig vindt, dan te gaan voor een net-niet-kandelaar die jullie allebei niet echt mooi vinden. Delen en gunnen is de weg naar die traan van geluk…

 

Heb je na het volgen van het stappenplan nog vragen? Schroom niet en neem een interieurstylist in de hand. Kijk eens op pluckstyling.nl.