Uitwaaien aan Almeers water

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Almere heeft een marathonlange kustlijn – zo’n 42 kilometer! – en bestaat voor 50% uit water. Er zijn veel locaties waar je alleen met een boot kunt komen; daar kun je heerlijk genieten van zon, zand, water, evenementen en spectaculaire buitenvoorstellingen. Maar je kunt uiteraard ook kiezen voor de vaarroute, dwars door de stad, van het Markermeer naar het Gooimeer. 

Vanaf het Markermeer naar de Noorderplassen waar diverse eilanden liggen, met onder meer het prachtig groene Schateiland, dat sinds de komst van camping Waterhout de ideale uitvalsbasis is voor een bezoek aan de stad. Het aan de Noorderplassen gelegen schiereiland Isla Bonita is een mooi wandelgebied met runderen. Op veel plekken in de Noorderplassen kun je alleen per boot komen. De natuur kan daar haar gang gaan en er zijn verschillende beverburchten. Via het Beatrixpark vaar je richting het centrum. Je kunt niet alleen door dit park varen, maar er ook heerlijk wandelen en fietsen. Bij het Weerwater heb je mooi zicht op de skyline van Almere: een uniek beeld dat nooit verveelt. Via de Kromme Wetering vaar je de Lange Wetering op en kom je in een oase van rust, met grote bomen en zomers veel groen hangend over het water. Ga verder op de route en je komt uiteindelijk terecht in de gezellige Havenkom van Almere Haven met veel terrasjes.

 

Fietstip: Stadsstrandenroute

In totaal heeft Almere negen gezellige stadsstranden. Aan de hand van de Stadsstrandenroute ontdek je ze allemaal, op de fiets! Deze route leidt je langs het Almeerderstrand, het strand van Almere Haven, een verscholen strandje aan het Weerwater bij Filmwijk en het strand van de Noorderplassen. Het startpunt is VVV Almere aan De Diagonaal 199. Hier kun je ook (elektrische) fietsen huren. 

 

Het Almeerderstrand is een prachtig kustgebied met cultuur, watersport, horeca en evenementen. Naast de bijzondere woonwijk DUIN vind je er te gekke mogelijkheden op het gebied van watersport en verder zijn er tal van gezellige strandtenten. Het strand ligt aan het IJmeer, waar je heerlijk kunt zwemmen. Bij strandrestaurant Poortdok koel je af met een ijskoud drankje of je gaat er lunchen of dineren. Strandbad DUIN ligt ernaast en is ideaal voor kinderen. Ze kunnen
er ravotten, rennen en zwemmen. Direct naast jachthaven Marina Muiderzand ligt SailToday, het grootste catamaranstrand van Europa. Veel wedstrijdzeilers hebben hier hun boot liggen om te oefenen op het IJmeer. In de gezellige beachclub kun je lekker relaxen en terugkijken op een spectaculaire dag op het water. Of geniet bij Harbor House van hun heerlijke steaks. Het Almeerderstrand is ook de thuisbasis van Theatergezelschap Vis à Vis. Deze zomer spelen zij ROBOT, een ontroerende science fiction comedy over het leven in de nabije toekomst, waarin de cybermens in je huis woont. Vis à Vis staat bekend om verbluffend buitentheater met een luchtige knipoog naar zware dilemma’s. Altijd zéér de moeite waard! Het Almeerderstrand is ook het werkgebied van StrandLAB Almere. Dit ‘buitenlaboratorium voor cultuur’ test allerlei culturele en recreatieve activiteiten. Deze zomer logeren er kunstenaars en onderzoekers om te experimenteren met hun werk.

 

Meer weten? Kijk op vvvalmere.nl