Herfst in Almere

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst: | Fotografie: ,

De dagen worden alsmaar korter, en het zonnetje steeds minder fel. Het is herfst! Hoogste tijd om de Almeerse bossen te ontdekken en heerlijke najaarsuitstapjes te maken. Bij VVV Almere kun je terecht voor de mooiste fietsroutes en wandelpaden dwars door de Almeerse natuur. En wij zetten een paar leuke activiteiten voor je op een rij.

De bronst van de edelherten belééf je in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Wanneer een mannetje op zoek is naar liefde, laat hij zijn lokroep duidelijk horen: het burlen. Vooral als de nachten kouder worden, weet je niet wat je hoort. De grootste en sterkste edelherten in de Oostvaardersplassen proberen in de bronsttijd hindes te lokken en hun roedel met verve te verdedigen. Daarbij burlen zij om rivalen af te schrikken en vrouwtjes te imponeren.

Dit levert spectaculaire en vaak uitputtende gevechten op. Dit kun je zien – en vooral ook horen – bij Natuur­belevingcentrum De Oostvaarders. Vanuit de Panoramaruimte heb je met één van de verrekijkers een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Of anders wandel je naar het nabijgelegen uitkijkpunt de ‘Jan van den Boschheuvel’, dat je een prachtig uitzicht biedt over het natuurgebied.

Wil je dit spectaculaire schouwspel graag eens van dichtbij ervaren? Dat kan! Staatsbosbeheer organiseert namelijk in september en oktober op diverse dagen exclusieve bronst-excursies. Vanuit de ecokar kan je dit schouwspel goed zien, en de gids van Staatsbosbeheer legt uit wat je ziet

Sculpturenfestival

Op het Forum en het Stationsplein maken kunstenaars in het weekend van 24 en 25 oktober weer de mooiste sculpturen van ijs, hout, zand en mergel. Zo veranderen hele boomstammen met behulp van een kettingzaag in wonderschone beelden en worden ruige ijsblokken met zaag en priem bewerkt tot kunstzinnige figuren. Het centrum van Almere verandert in een bijzonder decor!

Nacht van de Nacht op de Kemphaan

Om aandacht te vragen voor de schoonheid van de sterren en de duisternis wordt op 31 oktober in heel Nederland de ‘Nacht van de Nacht’ gevierd. Ook in Almere! Tijdens een nachtelijke wandelroute door het bos van Stadslandgoed de Kemphaan word je getrakteerd op allerlei scènes uit Sneeuwwitje. De route start bij het gebouw van Stad & Natuur aan de Kemphaanstraat 1. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenblad, waarbij ze onderweg allerlei vragen kunnen beantwoorden over Sneeuwwitje. Uiteraard kom je de (boze) stiefmoeder en de zeven dwergen tegen. En… wie weet ook de prins op het witte paard! 

Ook de Almeerse Sterrenwacht is aanwezig om bij helder weer buiten naar de sterren te kijken, of bij minder goed weer binnen uitleg te geven over de sterrenhemel. En voor de echte durfals biedt Fun Forest nachtklimmen aan. In het donker suis je door de bomen van het landgoed. Spannend!

Op zoek naar liefde laat hij z’n lokroep horen

Meer info over deze herfstevenementen?

Kijk op: www.vvvalmere.nl.