Water ≈ leven

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Water is vriend en vijand tegelijk. Al van oudsher vechten Hollanders tegen het water, om overstromingen te voorkomen. Nog steeds hebben we water – behalve dan uit de kraan – liever niet in huis. Aan de andere kant kunnen we ook niet zonder. Water is een bron van leven, heeft een grote aantrekkingskracht en geeft een gevoel van vrijheid. En water geeft je het ultieme vakantie-in-eigen-tuin-gevoel!

Eerst een paar cijfers. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders beschikt over een tuin. In Europa zijn er verhoudingsgewijs alleen in het Verenigd Koninkrijk meer huizenbezitters met een tuin. Ons land telt ruim 30 duizend hectare aan tuinen; dat zijn ongeveer 44.000 voetbalvelden. Van al die tuinen in Nederland is maar liefst 40 procent bestraat. Je kent ze wel. Dicht betegelde tuinen met weinig aandacht voor groen. In dat soort tuinen is water een vijand. En je kunt water maar beter te vriend houden.

Hoe je dat doet? In de eerste plaats door te zorgen voor een goede drainage van je tuin, en niet te vergeten: door voldoende groen. Dat kan bijvoorbeeld een gazon zijn waarin regenwater weg kan zakken. Of planten en bomen die veel grondwater opzuigen. Ook bestaan er oplossingen als goten in de bestrating, hemelwaterputten, wateropvang en drainagebuizen. Wat betreft de verharding in je tuin kun je naast bestrating ook denken aan halfverharding. Grint is bij verzakkende grond makkelijker tussentijds op te hogen dan een terras. Nuttig én aangenaam!

Wuivende grassen

Veel mensen willen ‘iets met water’ in hun tuin. Dat kan heel divers zijn. Van waterspel, jacuzzi of buitendouche tot (zwem)vijver. Als het gaat over vijvers, dan zie je de natuurlijke vijver het meest in de tuin. Bomen en planten reflecteren in het water, vissen zwemmen rond en je spot een kikker op een lelieblad. Want: leven trekt leven aan. De natuur heeft het hier voor het zeggen. Je ziet schitterende insecten en de vogels gaan er graag in bad. Ze staan er voor in de rij. In de moderne tuin komt een strakke (spiegel)vijver beter tot zijn recht. Met de weerspiegeling van de wuivende grassen kan deze eye-catcher veel sfeer toevoegen aan deze moderne leefomgeving.

Ze weten niet wat ze zien!

Gelukkig, gelukkiger, gelukkigst. Dat laatste geldt voor mensen die aan het water wonen. Gewoon, recht voor de deur. Optimaal genieten van het weidse uitzicht en al het moois dat de natuur te bieden heeft. De vrijheid om op elk moment van de dag het water op te kunnen gaan. Wat is er op een zonnige dag fijner dan in je bootje te kunnen stappen voor een verfrissend vaarrondje in Almere? Maria is zo’n geluksvogel. ‘We houden regelmatig een dagje vakantie in onze eigen stad. Dan varen we met vrienden door Almere. Die weten niet wat hen overkomt! Door het Beatrixpark, via de Olstgracht naar het Weerwater, door de Lange Wetering en via de Hoge Vaart weer terug. Onderweg leggen we aan in het haventje bij Casla en pakken we even een terrasje pakken in het nieuwe centrum.’

 

Lekker genieten van
het weidse uitzicht en het
moois dat de natuur
te bieden heeft

 

Vakantie in eigen tuin

Geen zin in een lange reis, een dure vakantie of aan een overvloed aan toeristen? Dan is een thuisvakantie helemaal geen slecht idee. Vergis je niet, thuis blijven is óók genieten en tot rust komen. Zeker als je alle ingrediënten voor ontspanning aantreft rondom je eigen huis. Neem bijvoorbeeld deze tuin met de exclusieve zwemvijver als pontificaal pronkstuk. De familie wenste puur natuur én er moest gezwommen kunnen worden. Maar een blauwe bak met een opstaande rand en een kap… Nee, veel liever een zwemvijver! Wie denkt aan kriebelende waterplanten tussen z’n tenen en modder aan z’n voeten, heeft het mis. Het water wordt in een apart deel van de vijver door de beplanting gezuiverd, en het is heerlijk zacht. Er zit ook nog eens weinig onderhoud aan een zwemvijver. Daarbij: het stoort niet als er af en toe een blaadje in valt.

Warme douche in de ochtendzon

Als je – in meters of budget – niet genoeg ruimte hebt voor een zwemvijver dan zijn er genoeg andere opties. Zo is buiten douchen helemaal in. Niet alleen voor kinderen is het heerlijk om in de zomerzon lekker buiten te spetteren. Spring zelf na het sporten even in de tuin onder de douche. Je badkamer schoonmaken hoeft dan niet meer. En wat dacht je van een warme douche in de ochtendzon? Of een ontspannende buitendouche in het avondrood? Geniet van een fijne vakantie-in-eigen-tuin!

 

Tips voor een Thuisvakantie

Is jouw tuin al klaar voor het Vakantie-in-eigen-Tuin-gevoel? Op onze website – ga naar de pagina Buitenkans – delen we ideeën en tips waarmee je jouw eigen tropisch paradijsje kunt creëren. Daar kan geen vakantie in het buitenland tegenop! Ga naar www.vanraaijen.nl voor meer inspiratie, en voor een tuin vol geluksmomenten.

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54

1321 EK Almere

036-5470288

www.vanraaijen.nl