Mevrouw Velthuis – Scheffer 106

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Op 16 november woont ze hier 15 jaar. In het begin voelde het wel wat als een luxe hotel. Dat is niet meer zo. Maar ze is nog steeds heel tevreden en ze heeft niet veel ondersteuning nodig. Dat is opmerkelijk. Want ze is in twee opzichten de oudste bewoner van Almere: in bewoningsduur in De Kiekendief en in leeftijd in de stad. Mevrouw Velthuis is namelijk 106. ‘Bijna 107,’ voegt ze eraan toe. Ze is de jeugdigste oude dame, die ik ooit tegenkwam.

In de jonge stad Almere is ze een baken van bescheidenheid en opgeruimdheid. Ze vindt zichzelf helemaal niet zo bijzonder. Ouder worden gaat immers vanzelf, zolang je gewoon blijft en tevreden. Een makkelijk leven heeft ze niet gehad, maar wie wel? Niets om over te somberen. Je moet er elke dag gewoon weer het beste van maken.

Wie zo oud wordt, heeft veel meegemaakt. Bijzonder is dat ze het zich allemaal nog goed herinnert en er boeiend over kan vertellen. Haar vader was klompenmaker, een eerzaam ambacht. Zelf werd ze al jong dienster op Kasteel De Haere. En ze zag de olielampen plaats maken voor elektrisch licht, er kwamen auto’s, televisies, telefoons en vliegtuigen. Het is een oneindige lijst met verworvenheden van telkens een nieuwe tijd. Twee oorlogen maakte ze mee, van de eerste weet ze nog weinig, maar de tweede staat in haar geheugen gegrift.

Ja, verhalen vertellen kan ze. Als mensen die willen horen, doet ze hen graag een plezier. Maar breien maakt haar pas écht gelukkig. Ze doet het elke dag, uren achtereen. Op haar stoel naast het raam. Met een mandje onder handbereik en een poef. Ze breit voor iedereen die het wil. Want het is fijn om iets voor een ander te doen. Dat geeft het leven zin. En zonder hapering reciteert ze:

Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is het leven zoet, waar men vrij en ongedwongen, alles voor elkander doet. 

Mevrouw Velthuis is gefotografeerd op de favoriete plek in haar woning in Zorgcentrum De Kiekendief.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl