Een buffer, zelfs met een bescheiden inkomen

In: Financien | Editie:

Tekst:

Denk je erover om je hypotheek volledig af te lossen? Wil je je kinderen laten studeren zonder studieschuld? Of ben je van plan eerder te stoppen met werken? Wie slim is, bereidt zich daar nu al op voor. Maar hoe doe je dat, een financiële buffer opbouwen? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Sinds de woningmarkt weer in de lift zit en de werkloosheid afneemt, maken mensen zich minder zorgen over hun financiële toekomst, merkt Stefan Eysbroek, financieel adviseur bij Rabobank Almere. ‘Terwijl het juist nú slim is om je te richten op de langere termijn,’ vindt hij. Een woning kopen, studeren, eerder stoppen met werken… Het kost allemaal veel geld. ‘We zijn opgegroeid met het idee dat de overheid een deel van die kosten voor haar rekening neemt. Maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. We moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen.’

Een buffer is een must

Een financiële buffer opbouwen dus. ‘Doen zich onvoorziene omstandigheden voor, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, dan is zo’n potje een must,’ zegt Stefan. ‘Veel mensen denken dat het opbouwen van vermogen alleen is weggelegd voor grootverdieners. Maar ook met een bescheiden inkomen kun je dat voor elkaar krijgen.’

Wees kritisch

Maar als je aan het eind van je salaris steevast een stukje maand overhoudt, hoe kun je dan toch zo’n buffer opbouwen? ‘Juist die maandelijkse lasten moet je onder controle zien te krijgen,’ zegt Stefan. ‘Kijk eens goed naar je uitgaven en probeer te ontdekken waar besparingen mogelijk zijn. De oplossing zit ‘m vooral hierin: zoek niet de grenzen op met het oog op je hypotheek, en wees kritisch bij het aangaan van verplichtingen zoals een telefoonabonnement of autofinanciering.’

Ook later een lekker leven

Het geld dat je hierdoor uitspaart, zet je opzij. ‘Begin met het opbouwen van een buffer voor onverwachte uitgaven,’ is Stefans advies. ‘Stel dat je wasmachine of auto het begeeft. Kun je dan een nieuwe betalen? Weet dat je genoeg geld achter de hand hebt, dan brengt dat rust in je hoofd.’ Vervolgens kun je gaan sparen voor de langere termijn. Daarbij is het zaak om tijdig te beginnen, benadrukt Stefan: ‘Zo’n buffer realiseer je niet op korte termijn. Je moet een planning maken en je daar ook strikt aan houden. Dat vergt de nodige discipline. Maar maak je financiën nú gezond, dan kun je ook later een lekker leven leiden.’

Structureel geld opzij zetten: zo krijg je ’t voor elkaar!

– Stel je doelen vast en koppel er een bedrag aan
Wil je je hypotheek aflossen? Je kinderen laten studeren? Genieten van een goed pensioen? Vertaal die wensen in concrete bedragen.

– Maak een overzicht van je inkomsten
Schrijf alle bedragen op die maandelijks binnenkomen. Dus niet alleen je salaris, maar denk ook aan eventuele toeslagen, vakantiegeld en belastingteruggave. Maak een schema voor een heel jaar en tel alle inkomsten bij elkaar op.

– Breng je uitgaven in kaart
Noteer al je vaste lasten, en denk daarbij vooral ook aan overige uitgaven, zoals kleding, niet-vergoede ziektekosten en onderhoud aan huis en tuin. Via internetbankieren kun je alle uitgaven eenvoudig terugvinden.

– Kijk waar je op kunt besparen
Misschien kun je boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt. Of besparen op je energiekosten (ook nog eens goed voor het milieu!). En heb je écht die allernieuwste smartphone nodig, of kun je nog goed uit de voeten met een wat ouder model?

– Zet je geld opzij
Dan is het nu tijd om écht te beginnen met sparen voor later. Zorg dat je structureel geld opzij zet, bijvoorbeeld door automatisch een vast bedrag van je salarisrekening over te laten boeken naar je spaarrekening.

Handige websites & praktische tips

Heb jij voldoende geld achter de hand?
Doe de test!

Benieuwd hoeveel geld jij nodig hebt voor later?
Check het op www.rabobank.nl/strakshebjehetnodig

Wil je weten hoe jij slimmer met geld om kunt gaan?
Kijk dan eens op www.rabobank.nl/particulieren/slimmer-met-geld. Ook op de website van het NIBUD kun je terecht voor budgetadvies. Ontdek op www.nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies waar je geld blijft, en hoe je het doet in vergelijking met anderen. Je krijgt verder ook praktische tips.

Liever persoonlijk advies?
Je kunt van maandag t/m zaterdag zonder afspraak binnenlopen bij Rabobank Almere aan de Grote Markt. Of je kunt natuurlijk ook even bellen naar 036 548 88 88.

  ,