Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column, Culinair | Editie:

Close-up zwart-wit van een man met baard en bril

Tekst:

Ik heb ooit één keer het genoegen gesmaakt om voor Lifestyle Almere het covermodel te interviewen. De thematiek was dan ook wel echt in mijn straatje: het ging om tv-kok Sharon de Miranda. Het werd een ontzettend leuk gesprek en Sharon en ik spraken meteen af ‘ooit nog eens’ samen te gaan koken. Dat is er nog steeds niet van gekomen (allebei druk, immers), maar ooit komt beslist! Ooit…

Samen in de keuken staan, daar houdt Sharon van. Begin april dit jaar appte ze mij ineens met een uitnodiging voor de presentatie van haar eerste kookschrift ‘Iedereen Kan Koken’ op 5 mei, een productie waarvoor zij met allerlei inspirerende mensen aan het fornuis heeft gestaan, van Nadia Zerouali tot Agatha, de Surinaamse buurvrouw.

Ik had op 5 mei helaas al een afspraak staan in Frankrijk (waarbij overigens ook gekookt werd met en voor ontzettend leuke mensen), zodat ik er helaas niet bij kon zijn. Maar als je het 96 pagina’s tellende kookschrift even doorbladert, voel je het meteen: dit is vintage De Miranda. Het plezier spat van elke pagina af. Sharon ten voeten uit: zij laat zien dat koken vooral leuk is.

Ga vooral zélf kijken op www.iedereenkankoken.nl. Want dit fijne boekje met bijna 50 heerlijke en originele recepten en de vele weetjes, tips en trucs voor in de keuken wil je beslist in huis hebben.

Ik ben vooral blij dat er de laatste tijd steeds meer boeken verschijnen die laten zien dat koken in de eerste plaats leuk is. Al die wijsneuzige verhalen over hoe het allemaal moet en beslist niet mag (met geleuter à la ‘nooit room in spaghetti alla carbonara, vooral nooit cappuccino na de middag en denk eraan, het is friet en geen patat (of omgekeerd)’, daar heb ik een ontzaglijk broertje dood aan.

Vroeger verschenen er nog wel eens boeken van dergelijke kookdominees met hun opgeheven vingertjes, maar áls dat nog gebeurt krijg ik ze in ieder geval niet meer onder ogen. Gelukkig maar, want wat heb je eraan? Je geeft mensen de indruk dat ze beter de keuken kunnen mijden, als ze de regels niet precies kennen. Dan is de lol er al bij voorbaat af.

Want hé, koken is leuk! Iedereen kan het en iedereen mag het. Met veel plezier. Sharon zegt het zelf!