Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column, Culinair | Editie:

Close-up zwart-wit van een man met baard en bril

Tekst:

Wat zei ik in mijn vorige column? Het lekkerste eten is over het algemeen het goedkoopst. Chefs van toprestaurants beseffen dat als weinig anderen: zij koken graag met ingrediënten als knolselderij en bloemkool, die je voor weinig inkoopt en waar je de heerlijkste dingen mee kunt doen. Aandacht, mensen. En tijd. En liefde. Drie heel belangrijke ingrediënten van de lekkerste maaltijden. Belangrijker dan geld.

Oké, geld is best belangrijk. Vooral als je het niet hebt. Dat weten de minima goed genoeg. Minima waarvan wij er in Almere liefst 12.000 hebben – twaalfduizend huishoudens waarin men elk dubbeltje moet omkeren om er elke maand weer – of vaker net weer niét – uit te kunnen komen.

Gelukkig geldt voor hen het bovenstaande net zo goed. En gelukkig ook, dat er mensen zijn als Millicent Schepman. Zij is bij Buitengewoon Almere de voortrekker van een project, waarbij minima aan gezonde maaltijden worden geholpen.
Een prachtig project vind ik het: armoedebestrijding meets sociale cohesie meets voorkoming van voedselverspilling. Het is toch geweldig dat een kromme komkommer, een niet zo ronde appel of een niet egaal gekleurde aubergine een mooie bestemming krijgen, in plaats van op de mestvaalt te belanden? Dat minima daarbij geholpen worden? En dat ze ook mee aan die eigen kar trekken?

Want dat gebeurt: de betreffende huishoudens halen niet zómaar voor € 1,50 (!) een maaltijd voor het hele gezin, er wordt ook van hen verwacht dat ze een handje helpen bij het tot stand komen ervan, in de vorm van hulp bij de oogst of bij het bereiden. Meteen krijgt daarmee hun zelfredzaamheid weer een zetje. Het mes snijdt echt aan alle kanten.

Ik vind zulke ontwikkelingen ontroerend mooi. Hard nodig zijn ze, dit soort initiatieven. Om te beginnen om te voorkomen dat prima voedsel nodeloos wordt verspild, terwijl je er aan de andere kant mensen enorm mee helpt. Hoe belangrijk dit is, laat de groei van Buitengewoon Almere zien: nog maar vorig jaar gestart als lokaal initiatief in Buiten, maar inmiddels al actief in de hele stad.

Ik heb overigens gehoord dat ze nog best wat helpende handen kunnen gebruiken. Neem vooral eens een kijkje op hun Facebookpagina. Want echt, dit is belangrijk. Hier begint een betere wereld – vlak om de hoek!

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als Eetschrijver, is freelance culinair journalist. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na ‘Weg van de Supermarkt’ en ‘Het Antidieetboek’ schrijft hij momenteel aan een volgend boek.