Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde,
beter bekend als Eetschrijver, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog www.eetschrijven.nl
geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na Weg Van De Supermarkt en Het Antidieetboek schrijft hij momenteel aan een volgend boek.

Ook een eetschrijver weet niet alles wat er op eetgebied te koop is. Gelukkig maar, want op die manier word je tenminste af en toe verrast met bijzondere producten, smaken en initiatieven. Voor 2017 heb ik alvast weer de eerste ontdekkingen gedaan.

Bij de opening van de Flevo Campus, waar ik elders in dit nummer van Lifestyle Almere een artikel aan wijd, kwamen negen lokale ondernemers aan het woord. Negen mensen die op een bijzondere – en vooral bijzonder duurzame – manier met eten omgaan. En daar waren er dan toch weer drie bij, liefst eenderde, die ik gewoon nog niet kende.

Neem Viva la Soepie. Alleen bij het horen van de naam word je al vrolijk, en dan weet je nog niet eens dat het koppel ondernemers vanuit een foodtruck soep serveert. Soep die gemaakt is van groenten die te lelijk waren voor de supermarkt en die op deze manier van de mestvaalt zijn gered. Beter kun je niet bewijzen dat ware schoonheid van binnen zit: de betreffende soepies bársten gewoon van de smaak!

En Groentje Cider dan. Die helpen mensen te zorgen dat de fruitbomen – hoofdzakelijk appels en peren – die ze in hun tuin hebben staan daadwerkelijk fruit gaan dragen. Aan de hand van hun kennis onderhouden zij de boom en daar krijgen ze een vergoeding voor. Groentje Cider komt op afspraak het fruit halen en maakt er biodiverse cider van. Het is bijna iets uit niets. Leuke website ook!

En dan heb je het Kersenboertje, de naam waaronder Patrick Herbert actief is. Hij teelde oorspronkelijk rozen onder glas, maar vond de concurrentie in dat segment steeds moeilijker vol te houden. Toen kreeg hij het idee dat je onder glas ook een kersenboomgaard kon starten. Gevolg: echte Almeerse kersen die twee maanden eerder rijp zijn dan het fruit uit een buitenboomgaard. Nee, geproefd heb ik niet, want dat kan niet in januari. Maar van de zomer ga ik even langs.

Even enthousiast ben ik over de andere ondernemers, van wie ik de producten al wel ken. Het ijs van Paul en de worst van Bauke (Vleesch & Co): je mag me ervoor wakker maken. Eten hoort karakter te hebben: een eigen smaak, een naam en een gezicht. Ik vind het geweldig dat dat op deze manier weer een beetje terugkomt!

  ,