Een stagiaire begeleiden, Daar leer je zelf ook veel van!

In: Column | Editie:

Tekst:

Voortdurend ben ik op zoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen om mijn talenten verder te ontwikkelen en uit te breiden. Maar daarnaast help ik ook graag anderen om met hun talenten aan de slag te gaan. Dus begeleid ik sinds een paar maanden een stagiaire.

Vanaf het begin – ik moet het eerlijk toegeven – is het een uitdaging, niet alleen voor haar, maar ook voor mij. Ze heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Ze stuurde me een sollicitatie, haar brief sprak me erg aan en na een gesprek dacht ik: ‘Waarom niet? We gaan het gewoon doen.’ Het kostte wat aanpassingen in het regelen van een werkplek, maar het bijkomende voordeel was, dat ze altijd zelf een ‘bureau’ bij zich heeft. Wanneer er geen werkplek beschikbaar is, kan ze gewoon tussen de collega’s staan. Heel gezellig, maar vooral ook leerzaam. Zowel voor haar als voor mij.

Misschien voel jij je ook wel ietwat ongemakkelijk als je te maken krijgt met iemand in een rolstoel. Ik kom niet dagelijks in aanraking met mensen met een beperking, en dus was het echt wel even wennen voor mij. Maar ze is een vrolijke, positieve meid en het ging al snel heel goed. We kunnen grapjes maken en ook de collega’s beschouwden haar al snel als ‘één van ons’. Bovendien heeft ze het talent dat ze goed flyers, posters en dergelijke kan ontwerpen: voor mij tovert ze de ene na de andere flyer en poster tevoorschijn. Geweldig! Dat heeft mij in de afgelopen periode erg geholpen. En ik… ik heb weer eens ontdekt dat je talent moet hebben om ergens doorheen te kunnen kijken. Je ziet het niet aan de buitenkant, je moet er samen aan werken om het naar buiten te laten komen. En vooral: je moet mensen de kans en de ruimte geven om hun talent aan jou te laten zien.

 

Yvette van Ree werkt in Almere, bij de VMCA, en woont hier al 20 jaar met haar vriend. Ze heeft twee puberzoons, van wie de oudste inmiddels in Eindhoven studeert. Yvette heeft in de afgelopen twee decennia Almere zien ontwikkelen, is betrokken bij sociale onderwerpen in onze stad en verhaalt daarover in Lifestyle Almere

  ,