Straatnaam in Haven: Kwestie van vertrouwen

In: Column | Editie:

Lammert Wierstra

is voormalig lid van de ‘straatnaamgevingscommissie’ van de gemeente Almere. Samen met bewoners, stedenbouwkundigen en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten zat hij regelmatig ‘s avonds aan tafel om nieuwe straatnamen te bedenken.

Almere Haven bestaat inmiddels veertig jaar. Dus zijn er al veel straatnamen vastgesteld in delen als De Werven, De Marken, De Meenten, De Grienden, De Gouwen, etc. Een paar jaar geleden kwam er een stadsdeeltje bij. Aan de Straatnaamgevingscommissie de taak om op de proppen te komen met een aanvullende naam voor dit nieuwe stukje Haven.

Kent Almere Buiten stadsdelen met namen die eindigen op ’buurt’, in Stad zijn dat ’wijken’ en in Poort heten ze ’kwartieren’. In Haven eindigen de namen van de woongebieden op … ’en’.

Na zwaar wikken en wegen ging de voorkeur van de commissie uit naar De Velden. Maar wat zet je daar dan vóór? Dat was voorwaar geen makkelijke opgave! De commissie geniet al jaren het vertrouwen van de bevolking tot het zorgvuldig vaststellen van voorstellen. Want straatnamen geef je niet zómaar, dat is voor de eeuwigheid.

Namen als Krachtveld, Dam- en Schaakveld, Toernooiveld en Meerveld waren nog betrekkelijk eenvoudig. Maar de rest?

Er kwam een straat met een grote boog van bovenaf gezien: goed voor Magneetveld. De straat die uitkeek op een parkeerterrein bleek goed voor het predicaat Blikveld, en de straat met uitzicht op de Almeerse wolkenpartijen leende zich perfect voor Wolkenveld. Er moest echter nóg eentje bedacht worden. Maar welke?

Het werd Hartenveld. Tussen ons gezegd en gezwegen: hebt u ooit gehoord van een hartenveld? Eh, ik niet! Hoewel: in Leiden staat een fabriek waar men iets maakt onder een naam, die wel érg veel lijkt op onze Almeerse variant…

Proost!