Gouden piramides

In: Column | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Alles in de piramide onttrekt zich aan de wetten die erbuiten gelden, zo is de theorie. En de bewoners zeggen dat zij het in de praktijk elke dag ervaren. De rozen staan langer op de vaas, er vliegen wilde vogels in het huis en in de zitbank groeit een plant. En zelf voelen ze zich gezond en gelukkig. Zij hebben hun eigen huis gebouwd naar hun eigen overtuiging, passie en droom, zonder enige beperking.

Vorige keer schreef ik dat Almere zich typeert door rationaliteit, vrijheid en avontuur. Die rationaliteit uit zich bijvoorbeeld in de Geluidswalwoning, maar ook vrijheid kent hier tal van varianten. In het Almeerse paradijs van de zelfbouwers zien we onbewoonbare artistieke staaltjes en architectonische wonderen, tot praktische cataloguswoningen en monumenten van wansmaak. En dan is er ook nog de buitencategorie. Woningen die de fantasie ver voorbij gaan; zoals de Gouden Piramides in Overgooi. Vanaf de Waterlandseweg zie je ze in de verte liggen en vanaf de andere kant, de Gooimeerdijk, kijk je er op uit. Ze liggen klein en groot naast elkaar in dat gedeelte van Overgooi dat nog in ontwikkeling is. Omringd door een grote bloementuin en verder nog onbebouwde kavels. 

De twee punten in het landschap doen onmiddellijk denken aan de piramiden in Egypte. Er zit veel symboliek in het venster van de vervlochten driehoeken en in het ronde raam met de kleuren van de regenboog. De essentiële vorm is echter de piramide zelf. Die is niet zozeer symbolisch of esthetisch bedoeld. Het is veel méér dan dat. De oude Egyptenaren hadden al ontdekt dat een piramide werkt als een energiecentrale. In het formaat van de vlakken, de symmetrie en de punt naar de hemel gericht, resoneert en bundelt zich de energie van de kosmos, en geeft ze kracht aan iedereen die zich in de piramide bevindt. Het verschafte farao’s het eeuwige leven op hun reis naar andere werelden. 

Alles in de piramide onttrekt zich aan de wetten die erbuiten gelden. En daarom passen ze zo goed in Almere.

 

Paul van Vilsteren

Lees meer blogs van Paul
op http://paulvanvilsteren.com

 

Paul

Paul van Vilsteren is een Almeerse blogger die
veel fietst. Zijn uitstapjes brengen hem langs de onmisbare kunst en de fantastische architectuur die Almere rijk is. Voor Lifestyle Almere schrijft hij daarover in zijn rubriek ‘Paul’. Ontdek het mooie van de stad, door Paul’s ogen.

Bronvermelding

Het begin van deze column is gebaseerd op de reportage over de Gouden Piramides van Almere in het tv-programma Binnenstebuiten (KRO/NCRV) van 23 september 2016
(nog te zien op Youtube).