Gevoel en voelen

In: Column | Editie:

In ons leven draait het vooral om gevoel, om voelen. Om gevoelens voor je ouders, je geliefde, je kinderen, je vrienden. Bij de écht belangrijke dingen in ons leven gaat het steevast over gevoel. Toch hebben we ’t vaak over de denkende mens. Je begrijpt dat ik liever praat over de voelende mens.

Het is een lastig, maar elementair fenomeen gevoel. Voelen. Hebben we het van nature? Of bestaat er iets als een universeel gevoel? We staan er ver van af in onze westerse wereld. Wandelende hoofden zijn we, boordevol gedachten. Dieren leven meer in het nú, en hebben meer contact met hun gevoel. Mensen hebben een groot brein. Dat biedt een boel voordelen. We hebben echter de rem gezet op de lagere gebieden van dat brein, waar onder meer emotie huist. Daarin zijn we zelfs doorgeschoten. Écht contact met anderen loopt via je gevoel, niet via je verstand. Onderbewust contact bepaalt de werkelijke diepgang. Heb je alleen rationeel contact, dan blijft dat oppervlakkig.

We staan te ver van ons gevoel af. We laten ons teveel leiden door ratio en ego. Je ego is onbetrouwbaar en bang. Bang om (materiële) zaken te verliezen. Je ego is vooral ook bezig met verleden en toekomst, in plaats van met vandaag. Je ego heeft weliswaar het beste met je voor, maar maak het niet te groot. Geef tegenwicht met gevoel. Laat gevoel toe in je leven, ook al is het moeilijk te plaatsen of te bevatten. Soms voelt een eerste contact meteen al niet goed en ga je op je ratio verder. Achteraf blijkt die eerste ingeving vaak de juiste te zijn…

Je hebt een prachtig instrument om dichterbij je gevoel te komen: je lijf. Contact met je lichaam brengt je dichterbij je gevoel. Dat bereik je door fysieke training, yoga, ademhalingsoefeningen, etc.  Focus op wat er met je lijf gebeurt. Ervaar de signalen. Dan verdwijnt de scheiding tussen lichaam en geest. Je lijf heeft direct invloed, en je brein krijgt rust. Je ontvangt steeds meer info vanuit je lijf.

En dat is precies de bedoeling.

Voelen is leven!

Jelte de Kiewit