Almere verdient een wereldnaam!

In: Column | Editie:

Lammert Wierstra

is voormalig lid van de ‘straatnaamgevingscommissie’ van de gemeente Almere. Samen met bewoners, stedenbouwkundigen en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten zat hij regelmatig ‘s avonds aan tafel om nieuwe straatnamen te bedenken.

Onze stad heeft geen straatnaam waarbij de hele wereld direct aan Almere denkt. Tenminste: nog niet. We hebben tal van straatnamen die betrekking hebben op beroemde staatslieden en steden ’all over the world’, maar daar blijft het tot nog toe bij. New York heeft Times Square, Parijs koestert haar Avenue des Champs-Elysées, en Piccadilly Circus hoort onlosmakelijk bij Londen. Ik vind dat Almere in dit verband niet achter mag blijven! De grote vraag is: waar in onze mooie stad zou zo’n mondiale straatnaam perfect passen? In Haven, Stad, Buiten, Poort of Pampus?

Straks, met de Floriade in 2022, bloeit Almere op als nooit tevoren. Duizenden en duizenden mensen uit alle windstreken bezoeken de stad en ongetwijfeld lopen de meesten door het stadshart. Drommen belangstellenden komen vanuit de stationshal van Almere Centrum het Stationsplein op, krijgen een warm welkom en gaan vervolgens in de richting van het Stadhuisplein, de plaats die alle geledingen van het stadshart verbindt. Dan nog een laatste loop naar de Esplanade, om van daaruit de oversteek te maken naar het Floriadeterrein, waar onder meer het thema Growing Green City wordt gepresenteerd.

Die looproute vanuit het station naar het Floriadeterrein geeft de ontelbare wandelaars een werelds Growing-Green-City-gevoel. Kan niet missen! En dat gevoel nemen ze later ook beslist mee naar huis, wáár ze ook vandaan komen. Lijkt mij genoeg reden om die route mondiaal vast te leggen in een onvergetelijke en kenmerkende straatnaam. Wat dacht je van Wide Green Alley of gewoon kort en bondig Greenstreet? Zal dat de Ramblas in Barcelona doen verbleken? 

Mijn motto luidt: durf te dromen!