A passage to Almere

In: Column | Editie:

Lammert Wierstra

is voormalig lid van de ‘straatnaamgevingscommissie’ van de gemeente Almere. Samen met bewoners, stedenbouwkundigen en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten zat hij regelmatig ‘s avonds aan tafel om nieuwe straatnamen te bedenken.

In het jaar 1992 organiseerde Almere de BouwRai in de Filmwijk van Almere. Diverse onderdelen van de wijk waren klaar of bijna klaar. Bezoekers konden woningen van buiten én van binnen bewonderen, zodat zij een goed beeld kregen van de architectonische woningbouwtrend. Kortweg: in Almere wilde men graag een goed gevoel creëren bij de stedenbouw in de stad.

Eén van de bezoeksters van deze manifestatie vroeg mij welke straatnaam een nog te bebouwen locatie zou krijgen. De dame in kwestie legde uit dat haar dochter op die plek kwam wonen, en dat zij een enorme fan was van Peggy Ashcroft, één van de hoofdrolspelers van de film A Passage To India.

Het was duidelijk dat deze actrice van het witte doek legendarisch genoeg was om te worden vernoemd. Maar ik kon over de haalbaarheid van het verzoek op voorhand geen toezegging doen.

Toen de straatnaamgevingscommissie bijeen kwam om voor dit deel van de stad straatnamen voor te stellen, voerde ik met enige omzichtigheid en zonder het verzoek te noemen, de naam van Peggy Ashcroft op in de lijst van mogelijk te vernoemen filmhelden.

Na enige selectie bleven – naast die van Peggy – de namen over van David Niven, Laurence Olivier, Rex Harrison en Richard Burton. Bij het indelen van de namen nam ik het voortouw en ik wist het zodanig te plooien dat Peggy landde in de straat van de betreffende dochter. Het voorstel werd door het college van B&W overgenomen. Zowel de dochter als ik hebben een goed gevoel overgehouden bij deze straatnaam…