Dag Almere

In: Dag almere, Reportage | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Fotograaf en schrijver Bart Buijs fietst door Almere en legt vast wat hem boeit.

Odeonstraat, Almere Stad

Op de achtergrond pronken paleizen van het kapitaal en de arbeidsmarkt, op de voorgrond die van de aanstormende garde. Kleurrijke studentenwoningen staan hier bijkans naast het treinstation en in het hart van de stad met z’n uitgaansgebied. Nou ja, de blowboot zit er nog tussen, en ook het politiebureau. Maar wat zou het? Hier wonen is wél wat anders dan in een sloopwoning langs een snelweg of op een 14 m2 studentenkamer drie hoog.

Fietsbrug Buitenring, Almere Buiten

Aan het eind van de Evenaar fiets of wandel je zó de Oostvaardersplassen in: de inmiddels wereldberoemde nieuwe wildernis. Vanaf dat fraaie viaduct over de Hogering kijk je over het spoor naar het daarachter liggende wetland. Maar wel doorfietsen hoor, want ga je links het Jan van de Boschpad op, kom je bij Gasterij en Natuurbelevingscentrum De Oostvaarder. Een juweel op de grens van stad en natuur.

Ijskoud is zij de mooiste

Sieradenbuurt, Almere Buiten

We blijven nog even in Buiten. Waar Laura mij ongenaakbaar negeert, het hoofd nuffig achterover, haar ranke lijf in bronzen naaktheid, ongekunsteld vanzelfsprekend. ‘Ik ben ik, het zal me wat,’ lijkt ze te zeggen. Drie meter hoog is het bronzen beeld van Anita Franken, een topstuk in de buitenruimte van onze stad.

Hier hunker ik naar zomer

Von Draisweg, Almere Stad

Hier hunker ik naar de zomer, wanneer dit grasveldje aan de Noorderplassen weer bruist van recreërende Almeerders. Met zeiltjes op het water, en aan land dartelende kinderen en grootmoeders die verkoeling zoeken onder de natuurlijke parasols van de dan groene bomen. Daarachter, helemaal voorbij het water, ligt het Schateiland, waar over een paar jaar de natuurlijke camping komt.

Evenaar, Almere Buiten

Een modern multidisciplinair gezondheids­centrum naast een moderne en tegelijk traditionele pagode. Het is het ‘ouderlijk huis’ voor boeddhisten uit heel Nederland. Een prachtig gebouw met in de tuin even prachtige beelden en ornamenten. Een wandeling over de Evenaar is een exotisch avontuur. Over het voetpad in de brede middenstrook, meanderend tussen grasheuvels en sportveldjes, en links en rechts alleen maar boeiende bouwwerken.

  ,