Het had van stro moeten zijn. Want zo stond ‘t in het oorspronkelijke ontwerp van Peter van der Cammen (ORTA Nova Architectuur), één van de drie architecten van het ecologische wijkje De Buitenkans in de Stripheldenbuurt, Almere Buiten. Maar tot verdriet van een paar bewoners werd het stro vervangen door houten wanden… En zo waren er méér compromissen nodig om met 54 huishoudens tot dit resultaat te komen. Het bestuur van de Buitenkans heeft er vier jaar over vergaderd; wijkdemocratie is blijkbaar niet eenvoudig.
En dan nog het bouwen zelf. Dat nam nóg eens twee jaar in beslag. De ambachtelijke aannemer zette de complexe houtskeletconstructie ter plekke in elkaar. Hij gebruikte een zelfgebouwde talie om de dikke balken drie meter hoog op de pilaren te krijgen. En verder deden de bewoners zelf alles wat de aannemer kon laten. Van het aanleggen van de elektriciteit tot het betegelen van de wc’s. En voor de minder bouwvakbekwamen onder hen waren er vele weekenden van schuren, plamuren en schilderen. Hoogtepunt van de zelfwerkzaamheid was het planten van het sedum op het dak.
Spel met het oog
Het resultaat van deze saamhorigheid is van een grote schoonheid. Zowel de buitenkant als de binnenkant spelen met het oog. Geen hoek is recht. Dan weer loopt de wand naar buiten, dan weer naar binnen. Alle ramen hebben scheve hoeken en het dak loopt naar drie kanten af. En dan nog dat torentje… Als ze er geld mee hadden kunnen besparen, was het ontwerp aangepast, maar gelukkig is het zo gebleven. Het torentje met het steile dak op de zuidkant maakt het tot een markant gebouw, dat zich prachtig laat spiegelen in de vijver.
Dit gebouw en de omliggende huizen zijn voor mij bij uitstek representanten van Lifestyle Almere. Dit dorpje in de stad is gemaakt door pioniers; een groep vrijdenkers die een ecologische wijk wilden bouwen, waarin niet alleen de natuur, maar ook de gemeenschap tot z’n recht zou komen. Op een kale kavel omringd door een bosrand, verrezen kleurrijke houtskeletwoningen met sedumdaken en zonnecollectoren in een organisch ontworpen landschap. En zo gebeurt het in onze stad steeds opnieuw. Je vindt er de ruimte om je dromen te realiseren. Daarom neem ik hier afscheid met dit devies: Almere, blijf pionieren!