Geluidswalwoning

In: Column | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Paul

Paul van Vilsteren is een Almeerse blogger die
veel fietst. Zijn uitstapjes brengen hem langs de onmisbare kunst en de fantastische architectuur die Almere rijk is. Voor Lifestyle Almere schrijft hij daarover in zijn rubriek ‘Paul’. Ontdek het mooie van de stad, door Paul’s ogen.

Liever niet in een hokje

Wat is de levensstijl van de Almeerder? En wijkt die stijl af van die van de Limburger of Groninger? Jawel. Er zijn zelfs grote verschillen. Het gaat erom wat je belangrijk vindt in je leven. Waar de Limburger doorgaans traditie, familie en plezier hoog in het vaandel heeft staan, omarmt de Groninger in de eerste plaats nuchterheid, rechtvaardigheid en eigenzinnigheid. En waar hecht de gemiddelde Almeerder dan aan? Ik zeg: rationaliteit, vrijheid en avontuur. 

Vanuit die optiek moet je ook kijken naar de huizen van Almere. Je hebt ze in alle soorten en maten, zoals in elke stad. Maar in de uitdrukking van onze levensstijl zijn ze uniek. De meeste huizen in Almere benadrukken de verstandige, haalbare keuze. Hoeveel woonruimte kun je bouwen op een kavel? Hoeveel huizen passen er in een blok? Hoeveel blokken passen er in een buurt? Het is een rekensom: hoeveel mensen met een modale portemonnee kunnen zo ruim en zo prettig mogelijk wonen in een gezonde, groene omgeving? De uitkomst van die som staat in Almere.

Het is dan ook logisch dat iemand op zeker moment bedenkt, dat je best wel in een geluidswal kunt wonen. Tangram Architekten Charlotte ten Dijke en Bart Mispelblom Beyer deden dat begin deze eeuw. Langs de Hagevoortdreef staat een twaalf meter hoge gemetselde muur met smalle verticaal geplaatste ramen van zeven meter hoog. Als je er gedachteloos aan voorbij rijdt, zie je niet meteen dat dit een woonblok is. Het staat met de rug naar de weg. Aan de warme zuidkant liggen de voordeuren aan de Cézannestraat in Tussen de Vaarten. Hier is de Hagevoortdreef onzichtbaar en onhoorbaar. Hier opent het blok zich naar de wijk, waar het leven zich rustig en veilig voltrekt.

Helemaal rationeel is het complex nu ook weer niet. De architecten namen de vrijheid om de geluidswal aan de hoeken naar binnen te laten buigen. Daarmee is woonruimte verloren gegaan, ten gunste van andere waarden. Het lijkt op een emotionele keuze voor meer geborgenheid of erger: het is esthetisch verantwoord. Die kromming zal het woonblok bovendien duurder hebben gemaakt. Als dit een recensie was, zou ik zeggen: dat is inconsequent. Maar ja, Almeerders laten zich doorgaans niet graag in hetzelfde hokje stoppen. Over die levensstijl gaat het de volgende keer: vrijheid en avontuur!

 

Paul van Vilsteren
Lees meer blogs van Paul
op http://paulvanvilsteren.com