Peter Aggenbach – Altijd online

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Als je iets zegt en er luistert niemand, ga je onwillekeurig harder praten. Internetpionier Peter Aggenbach roept inmiddels zo hard, dat weinigen nog willen luisteren. Gemiste kans. Hij was in 1995 (mede)oprichter van het eerste serieuze online medium over Almere (Digitaal Almere), maar raakte door zijn kritische, ongezouten en vaak op de man gespeelde mening snel in opspraak en diskrediet. Hij wordt bestempeld als anarchist, enfant terrible en randfiguur. Talloze prominente Almeerders kunnen zijn bloed wel drinken. Ze maken hem voor van alles uit, soms terecht, vaak ook niet. Inmiddels is Peter bijna een mythe en zijn fabels en feiten een eigen leven gaan leiden. Een enkel Almeers forum weigert hem al de toegang. Het remt hem niet, maar het kwetst hem wel en radicaliseert hem steeds meer. Zonder afbreuk te doen aan zijn compromisloze belangstelling voor de stad Almere.

Dus regeert hij internet via zijn eigen instrumenten. Met een stuk of 20 twitterkanalen, 3 facebook-accounts, minstens 10 websites en een compleet virtueel Almere, verzamelt en deelt hij alles wat hij voor de stad en haar inwoners van waarde acht. En hakt hij alles de kop af wat hem niet zint: waar hij corruptie vermoedt, wat naar vriendjespolitiek riekt of naar verspilling van publieke middelen. Tot in detail spit hij in dossiers, legt weergaloze mindmaps aan, ontbloot verbanden en gaat de confrontatie aan. ‘Wie in Almere niet boos is, let niet op,’ luidt zijn motto. Hartstochtelijk geïrriteerd zijn, is zijn achilleshiel. Als een keihard vals spelende violist in het bedachte, harmonische symfonieorkest dat Almere heet. Eenzaam krassend in die andere toonsoort, die ook gehoord moet worden. Onbezoldigd, ongebonden, ongrijpbaar, onafhankelijk: vrij. Het uiterste tegengeluid.

Peter is gefotografeerd in zijn werkkamer. 

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl